Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI recomanda Spaniei sa "incetineasca" redresarea bugetara

FMI recomanda Spaniei sa "incetineasca" redresarea bugetara


Fondul Monetar International (FMI) considera ca Spania ar trebui sa-si "incetineasca" ritmul consolidarii fiscale, a afirmat luni directoarea sa generala, Christine Lagarde, reamintind ca aceasta tara nu se afla sub asistenta financiara a FMI.

"Cand este necesar si posibil, trebuie sa se reduca ritmul ajustarii fiscale. Cu siguranta, este o pozitie pe care am sustinut-o in cazul Portugaliei si Spaniei", a declarat Christine Lagarde cu prilejul unui discurs tinut la Washington.

Confruntata cu serioase dificultati financiare, Spania a refuzat sa solicite ajutor international, insa a anuntat in iulie un drastic plan de economii menit sa recupereze 65 de miliarde euro inainte de sfarsitul lui 2014, indeosebi prin majorarea TVA, astfel incat deficitul bugetar sa fie adus sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

La acea data, FMI a salutat acest plan ca fiind un "pas in directia corecta".

Referindu-se la planurile de austeritate puse in aplicare in cele trei tari din zona euro aflate sub asistenta financiara (Irlanda, Grecia, Portugalia), sefa Fondului Monetar International a subliniat ca aceste planuri trebuie aplicate "in modul cel mai adecvat si flexibil cu putinta".

Christine Lagarde a sfatuit autoritatile sa se concentreze in special pe masurile politice, in locul tintelor exprimate prin cifre, mai ales in ce priveste reducerea deficitului.

"Exista circumstante economice in care tintele nu sunt atinse", a precizat ea.

FMI s-a declarat recent in favoarea unei prelungiri a termenului acordat Greciei, afectata de grave probleme, pentru a-si reduce deficitul bugetar la 2,1% din PIB, fata de 7,3% prevazut pentru 2012.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 932 ori