Europenii acuza bancherii pentru criza mondiala

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 12:00
1141 citiri
Europenii acuza bancherii pentru criza mondiala

Europenii considera ca bancherii poarta cea mai mare responsabilitate pentru criza financiara mondiala dar nu cred ca sistemul capitalist a esuat, scrie, luni, Financial Times.

Cel mai recent sondaj de opinie realizat de publicatia britanica si compania Harris si publicat luni releva o nemultumire generala a europenilor fata de bancheri si o sustinere modesta fata de acordarea de ajutoare financiare pentru institutiile bancare provenind din fondurile publice. 

De asemenea, conform studiului, Statele Unite sunt pe cale sa-si piarda influenta economica la nivel mondial, ca urmare a ultimelor evolutii pe plan mondial.

Criza globala este atribuita in special abuzurilor la adresa capitalismului si nu esecului sistemului capitalist in sine.

Realizat in perioada 1-13 octombrie, studiul releva ca 80 la suta dintre respondentii din Uniunea Europeana considera ca bancile comerciale si cele de investitii sunt 'pe deplin responsabile' sau 'poarta o mare responsabilitate' pentru criza financiara din ultima perioada.

Si bancile centrale sunt acuzate ca au o mare parte din vina; in mod surprinzator, 70 la suta dintre europeni sustin ca acestea sunt complet sau intr-o mare masura responsabile.

Aceasta opinie poate sugera ideea ca autoritatile monetare ar fi trebuit sa faca mai mult pentru a tine sub control excesele bancherilor sau ca au afectat in mod negativ evolutia creditelor mentinand prea mult timp un nivel redus al ratei dobanzii.

In luna septembrie, ministrul german de Finante, Peer Steinbruck, a dat nastere controverselor acuzand Statele Unite pentru gravitatea crizei si a declarat ca Washingtonul 'isi va pierde statutul de superputere la nivelul sistemului financiar mondial'.

Sondajul de opinie indica faptul ca o majoritate covarsitoare a subiectilor din principalele tari europene si peste 80% dintre americani considera ca rolul Americii la nivelul economiei mondiale s-a 'diminuat'.

In ceea ce priveste planurile privind ajutorarea bancilor cu fonduri publice, opiniile sunt impartite: germanii sustin in cea mai mare masura aceasta idee, dar mai mult de jumatate dintre francezi si aproape jumatate dintre americani au exprimat un punct de vedere contrar.

In Marea Britanie, 49 la suta dintre subiecti sunt de acord ca institutiile bancare sa primeasca ajutoare financiare din fondurile provenind de la contribuabili, iar 36 la suta, nu.

Atat europenii cat si americanii au fost de acord ca ajutoarele financiare provenind din fonduri publice sa fie acordate numai in situatii exceptionale.

Respondentii sustin intr-o mare masura introducerea unor reguli mai stricte pentru bancile comerciale. Astfel, ei s-au pronuntat in favoarea ideii ca guvernele sa limiteze salariile bancherilor in cazul bancilor care beneficiaza de sustinere financiara din fonduri publice. Cifrele variaza intre 68 la suta in Italia si 88 la suta in Spania.

Majoritatea subiectilor din Marea Britanie, Franta, Spania, Italia si Statele Unite atribuie criza mondiala de pe pietele financiare 'abuzurilor la adresa capitalismului' si nu 'esecului capitalismului'. Cele mai mari diferente de opinie s-au inregistrat in Germania, unde 46 la suta dintre respondenti au invocat abuzurile, iar 30 la suta au vorbit despre esecul capitalismului.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 6.276 de adulti din Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania si SUA.