Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Eurogrupul se pregateste pentru a incheia programele de asistenta financiara pentru Spania si Irlanda

Eurogrupul se pregateste pentru a incheia programele de asistenta financiara pentru Spania si Irlanda


Strategiile de incheiere a programelor de asistenta financiara din Spania si Irlanda vor fi discutate la urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, din luna decembrie, a declarat luni presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

Acesta a adaugat ca este prea curand sa fie analizate detaliile privind necesitatile de finantare ale Greciei, transmite MNI.

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor dupa intalnirea ministrilor de Finante din zona euro de la Luxemburg, Dijsselbloem a afirmat ca, desi Guvernul Spaniei este "determinat" sa finalizeze fara nicio extindere programul de asistenta financiara, "raman deschise toate optiunile" pentru iesirea Irlandei, inclusiv imprumuturi suplimentare pentru Dublin.

"Vom discuta la urmatoarea noastra intalnire din noiembrie strategiile de incheiere a programelor de asistenta financiara, inclusiv masurile care ar putea fi necesare pentru a atenua tranzitia. Si avem interesul comun ca accesul pe pietele financiare sa fie sustenabil si incununat de succes", a declarat presedintele Eurogrupului.

In august 2012, institutiile spaniole de creditare au imprumutat suma record de 411 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana, dupa ce in luna iunie 2012 tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar. Pana acum au fost utilizate 41 miliarde de euro, iar aproape jumatate au mers la Bankia SA, a patra mare banca a tarii.

Spania ar urma sa finalizeze in decembrie programul de asistenta financiara in timp ce Irlanda pregateste tot in aceeasi perioada incheierea programului de 86 miliarde de euro inceput in urma cu trei ani.

Evaluarea progreselor Greciei continua

Referindu-se la situatia din Grecia, Dijsselbloem nu a comentat detaliile privind necesitatile de finantare ale Greciei, declarand doar ca inca nu s-a finalizat actuala misiune de evaluare a reprezentantilor UE, BCE si FMI.

"Actuala misiune inca nu s-a finalizat. Pentru mine este prea curand sa prezint nivelul deficitului de finantare. Exista probleme fiscale care trebuie rezolvate dar inca sunt surprins de cifrele prezentate inaintea intalnirii", a explicat presedintele Eurogrupului.

Joerg Asmussen, membru al comitetului executiv al BCE, a afimat luni ca misiunea de evaluare a reprezentantilor UE, BCE si FMI a fost intrerupta si este de competenta autoritatilor de la Atena "sa faca ceea ce trebuie sa faca" pentru a remedia situatia. De asemenea, oficialul BCE a citat "un deficit fiscal semnificativ" pentru anul viitor, in valoare de aproximativ cinci miliarde de euro.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat ca discutiile privind deficitul de finantare al Greciei vor continua in urmatoarele saptamani.

Dijsselbloem a laudat "eforturile considerabile ale Greciei de consolidare" si posibilitatea obtinerii unui excedent primar pana la sfarsitul anului, dar a adaugat ca inca trebuie adoptate reforme structurale.

"Speram sa evaluam situatia din Grecia la urmatoarea reuniune a Eurogrupului din decembrie sau ianuarie, inclusiv problema deficitului de finantare pana la incheierea programului de asistenta financiara din 2014. Necesitatile de finantare ale Greciei de dupa 2014 vor fi analizate anul viitor", a apreciat seful ministrilor de Finante din zona euro.

Acesta a adaugat ca strategia de incheiere a programului de asistenta financiara al Portugaliei, programata pentru mijlocul anului viitor, va fi discutat amanuntit in primul trimestru din 2014, desi ritmul adoptarii reformelor si consolidarii fiscale in Lisabona trebuie incurajat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1232 ori