Economia Spaniei tremura in fata alegerilor de duminica: Ramane fara Catalonia?

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 09:51
4260 citiri
Economia Spaniei tremura in fata alegerilor de duminica: Ramane fara Catalonia?
Foto: Wikimedia

Independenta Cataloniei ar putea deveni o amenintare reala pentru Madrid daca partidele care sustin aceasta idee, Convergenta Democratica si Stanga Republicana, obtin majoritatea in scrutinul pentru alegerea parlamentului regional de duminica.

Un rezultat in favoarea fomatiunilor pro-independenta ar insemna o lovitura dura pentru Spania si inceputul unei noi crize politice in zona euro, deja slabita de tevatura starnita de datoriile Greciei si invazia refugiatilor, relateaza postul CNBC.

Planuri de independenta

Catalanii se bucura deja de recunoasterea identitatii proprii, a dialectului si a traditiilor, avand si un grad destul de mare de autonomie politica si institutionala in cadrul regatului spaniol

Cu toate acestea, inclusiv actualul presedinte al regiunii, Arturo Mas, insista ca localnicii sa isi declare independenta fata de Spania.

Planurile promotorilor proiectului politic de independenta a Cataloniei includ separarea in cel mult 18 luni de Spania, in cazul in care alianta formata din cele doua partide si alti aliati de rang mai mic va reusi sa obtina majoritatea in Parlamentul Catalan din Barcelona, ce numara 135 de locuri.

Trei sondaje de opinie efectuate de cotidianul spaniol El Paisa arata ca alianta Junts pel Si (Impreuna pentru Da) ar putea obtine intre 63 si 67 de mandate in cadul Legislativului regional.

Nu este o diferenta foarte mare pana la obtinerea majoritatii care presupune ocuparea a cel putin 68 de locuri in Parlamentul Catalan.

Madrid, lovit in plin

O victorie a adeptilor independentei catalane ar fi o lovitura serioasa pentru guvernul de la Madrid.

Catalonia este o provincie care conteaza destul de mult in viata economica si politica a Spaniei.

Conform estimarilor facute de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica, provincia contribuie cu 19% la PIB-ul Spaniei.

In cazul unei victorii a aliantei pro-independenta, Spania nu doar ca ar pierde o importanta sursa de venituri la bugetul national, dar s-ar putea confrunta cu o serie de miscari separatiste, cu precadere in Tara Bascilor.

Analistii cred ca prezenta la vot va dicta tabara castigatoare, adeptii planurilor de independenta avand nevoie de o prezenta masiva la urne, dupa cum remarca analistul Antonio Barroso, vicepresedinte al Teneo Intelligence.

Intr-o analiza prezentata la mijlocul acestei saptamani, Barroso da sanse miscarii de independenta catalana, mai ales daca partidele din cadrul aliantei vor reusi sa depaseasca diferentele doctrinare.

Din punctul sau de vedere, acestea vor specula treptat avantajul obtinut in alegeri mentinand o tensiune surda in relatia cu guvernul de la Madrid pana la declararea independentei.

Expertii Rabobank sunt ceva mai relaxati, in nota lor de analiza, acestia exprimandu-si indoiala ca cele doua partide, aflate la capete opuse ale spectrului politic, ar putea convietui la guvernare.

Miscare neconstitutionala

La Madrid forfota electorala din Catalonia este privita cu o usoara ingrijorare.

Doar usoara pentru ca liderii politici din Spania au rasuflat ceva mai usurati dupa ce scotienii au esuat tentativa de a-si declara independenta fata de Regatul Unit, iar, conform actualei Constitutii a Spaniei, declararea independentei unei provincii este ilegala.

"Este prea putin probabil ca acest context sa se schimbe in curand, in conditiile in care cele 3-4 partide care vor alcatui parlamentul spaniol dupa alegerile din acest an vor fi pro-unioniste.

Cel mai probabil partidele pro-independenta din Catalonia vor specula acest moment pentru a creste gradul de descentralizare al administratiei si a obtine o autonomie mai larga in relatia cu Madridul", cred analistii Rabobank.

#criza politica Spania, #alegeri Catalonia, #provincii separatiste Spania, #criza zona euro , #Spania