Dupa un an de munca in Spania, muncitorii romani pot pleca cu familia

Luni, 16 Ianuarie 2006, ora 13:32
1066 citiri

Persoanele care au rezidat legal in Spania de cel putin un an si au autorizatie de rezidenta pentru inca un an, pot beneficia de dreptul ca membrii lor de familie sa rezideze legal pe teritoriul tarii.

Persoana care doreste sa obtina acest lucru trebuie, intr-o prima faza, sa formuleze o cerere catre autoritatile competente din Spania pentru obtinerea autorizatiei de rezidenta.

La aceasta cerere el are obligatia sa ataseze copia documentului prin care se atesta relatia de familie in care se afla cu membrul familiei cu privire la care se refera cererea de reintregire (daca este cazul, se precizeaza si varsta si dependenta financiara a persoanei care se va alatura familiei solicitantului), copia pasaportului, copia autorizatiei de rezidenta prelungita sau a celei vechi, la care se adauga cererea pentru prelungirea acesteia (cu stampila de inregistrare aplicata), adeverinta care sa dovedeasca faptul ca solicitantul dispune de un loc de munca sau de mijloacele necesare de intretinere suficiente pentru a se ingriji de persoana care se va alatura familiei sale (trebuie consemnat si numarul asigurarii de sanatate in cazul in care aceasta nu este acoperita de asigurarea sociala), un document prin care solicitantul dovedeste ca dispune de o locuinta care poate satisface nevoile familiei intregite si, in speta, nevoile persoanei care se va alatura familiei (pentru acest document strainul trebuie sa adreseze intai o cerere primariei sau prefecturii respective. In cazul in care nu este vizitat la domiciliu, in termen de 15 zile, de un functionar al primariei, se poate adresa unui notar public), o declaratie pe proprie raspundere ca nu traieste in concubinaj cu altcineva pe teritoriul Spaniei, in cazul in care persoana care se va alatura familiei este sot/sotie.

Autoritatea competenta spaniola analizeaza cererea si documentele anexate, apoi urmeaza sa comunice in scris solicitantului hotararea sa. Daca cererea este respinsa, comunicarea va cuprinde motivele si argumentele cu privire la aceasta decizie. Daca cererea va fi admisa, autoritatea competenta va emite persoanei care se va alatura familiei o autorizatie de rezidenta temporara, care este conditionata, in sensul ca va intra in vigoare doar dupa ce persoana respectiva va obtine viza corespunzatoare si va intra in Spania.

Ruda care se va alatura familiei trebuie sa depuna documentul de solicitare de viza la consulatul spaniol din Romania, impreuna cu datele de contact. Acest document trebuie depus la consulat intr-un termen de doua luni dupa primirea comunicarii privind solutionarea pozitiva a cererii de rezidenta, obtinuta in virtutea reintregirii familiale.

Intr-un termen de doua luni dupa obtinerea vizei, membrul de familie care se va alatura familiei trebuie sa soseasca in Spania. In termen de o luna de la sosirea in Spania (si a insotitorului solicitant, daca e vorba de un copil minor) trebuie depusa la Oficinas de Extranjeros (Birourile pentru Straini) de pe langa Ministerul de Interne, sau la Comisarias de Policia (Comisariatele de Politie), in functie de domiciliul solicitantului, cererea prin care se va solicita rezidenta prin procedura de reintregire familiala, la care se adauga toate documentele necesare. Cererea trebuie solutionata intre-un interval de maxim 2 luni de zile.

De aceasta procedura pot beneficia urmatoarele categorii de persoane: sot/sotie, copiii ambilor parinti sau ai unuia dintre soti, inclusiv cei adoptati, care sunt sub varsta de 18 ani sau sunt invalizi (cand copiii apartin numai unuia dintre soti, acesta trebuie sa faca dovada ca nu e privat de dreptul de a exercita drepturile parintesti), parintii sotului/sotiei, cand acestia se afla in grija si intretinerea sa. In acest scop, va trebui facuta dovada faptului ca timp de un an au fost transferate de solicitant mijloace de intretinere, prin documente care sa ateste dependenta lor financiara.

In cazul in care solicitantul procedurii de reintregire familiala este cetatean al Spaniei sau al uneia din tarile membre UE, cum ar fi cazul casatoriilor mixte, procedura este cu totul diferita. Prima faza, referitoare la depunerea cererii de rezidenta in Spania, nu exista.

Persoana care se va alatura familiei va trebui sa depuna documentul de solicitare de viza la Consulatul spaniol din Romania. Cu viza aplicata pe pasaport, odata ajuns pe teritoriul Spaniei, strainul trebuie sa isi depuna actele pentru eliberarea documentului de rezidenta, care va fi emisa cu termen de valabilitate 5 ani. Aceasta categorie de rezidenta da dreptul de a rezida si munci in conditii de egalitate cu cetatenii statelor membre UE. Autorizatia ulterioara, dupa prelungire, va fi cu statut de rezidenta permanenta.

Pentru prelungirea actelor de identitate ale persoanelor alaturate familiei trebuie depusa o cerere, in termen de 60 zile inaintea expirarii termenului de valabilitate a cartii de rezidenta. La aceasta cerere se vor anexa documentele prin care se atesta ca persoana care s-a alaturat familiei dispune de un loc de munca sau de mijloace suficiente pentru intretinerea familiei. In cazul in care, in termen de 3 luni de la data inregistrarii cererii, persoana interesata nu primeste raspuns, cererea se considera ca fiind aprobata (in sensul ca rezidenta existenta se considera valabila pana la primirea raspunsului, chiar daca isi depaseste perioada de valabilitate).

Daca raspunsul la solicitare este negativ, adica cererea a fost respinsa, atunci persoana alaturata familiei cu privire la care s-a solicitat prelungirea actelor de identitate va trebui sa paraseasca teritoriul Spaniei

Bloombiz.ro