Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce este Spania vitala pentru zona euro?

De ce este Spania vitala pentru zona euro?

Spania a devenit principalul camp de batalie in lupta pentru stabilizarea criza datoriilor din Europa si pentru limitarea efectului de contagiune.

Pentru a castiga aceasta batalie, Spania trebuie sa-si restructureze rapid bancile de economii regionale, fara sa destabilizeze finantele publice, sunt de parere analistii internationali.

Succesul Spaniei este extrem de important pentru restul zonei euro.

Daca Spania nu reuseste sa treaca singura de criza, mecanismul de salvare existent ar fi supraincarcat si ar ridica indoieli cu privire la sustenabilitatea tarilor mai putin dezvoltate din zona euro, precum Grecia, Irlanda si Portugalia. De asemenea, ar pune noi presiuni asupra monedei unice europene, asupra intereselor germane si asupra credibilitatii si integritatii Bancii Centrale Europene.

Vestea buna este ca, spre deosebire de Grecia, Spania nu are o problema directa cu finantele publice. Datoriile publice se ridica la 60 la suta din produsul intern brut, fiind pe jumatate cat cele din Grecia, prin urmare pot fi gestionate destul de usor.

Astfel, luand in calcul doar finantele publice, Spania nu pare sa aiba o problema care ar putea submina cresterea.

Insa problemele Spaniei provin din datoriile indirecte, din cele pe care Guvernul ar putea hotari sa le preia, pentru a nu pune in pericol dezvoltarea si pentru a se asigura ca nu exista situatii financiare dificile.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1502 ori
Citeste mai multe desprezona euro datorii criza datoriilor spania