Costurile de creditare ale Spaniei au ajuns la cel mai ridicat nivel din 1999

Luni, 23 Iulie 2012, ora 11:38
1290 citiri
Costurile de creditare ale Spaniei au ajuns la cel mai ridicat nivel din 1999

Presiunile financiare cu care se confrunta Spania sporesc din nou, dupa ce randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au depasit luni 7%, un nivel pe care multi analisti il considera nesustenabil pe termen lung, in conditiile in care tara se confrunta cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor si ale bancilor.

Luni dimineata, randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au urcat la 7,41%, fiind cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, in 1999, si demonstrand scepticismul investitorilor privind capacitatea guvernului de la Madrid de a-si gestiona datoria publica.

Daca tendinta va continua, Spania ar putea fi nevoita sa solicite un pachet de asistenta financiara, asa cum au facut Grecia, Irlanda si Portugalia.

Bursa de valori de la Madrid a inregistrat vineri cea mai mare cadere din acest an, 5,82%, in pofida faptului ca Eurogrupul a aprobat planul de sprijinire a bancilor spaniole. Indicele principal IBEX 35 a pierdut 286,30 puncte, ajungand la inchidere la nivelul de 6.246,3 puncte, pe fondul scaderii actiunilor marilor banci spaniole.

Titlurile Santander (cea mai mare banca din zona euro) au scazut cu 7,32% iar actiunile BBVA au pierdut cu 7,80%.

Luni dimineata, bursa de la Madrid a deschis in scadere cu 3,04%, la 6.056,20 puncte. Actiunile Bankia, care a primit un ajutor de stat de 23,5 miliarde de euro, au inregistrat un declin de 8,25%. Titlurile Santander au scazut cu 3,82%, iar actiunile BBVA au pierdut cu 4,12%.

Potrivit noilor previziuni prezentate vineri la Madrid, Spania nu va putea iesi din recesiune pana in 2014, urmand inca un an de scadere a economiei, cu 0,5% in 2013. De asemenea, rata somajului, cel mai urmarit indicator al evolutiei economice a tarii, ar urma sa ajunga la 24,6% anul acesta.

Vineri, ministrii de finante din zona euro au aprobat un acord pentru a imprumuta pana la 100 miliarde de euro Spaniei, pentru ca aceasta tara sa-si poata ajuta bancile cu probleme. Suma exacta a imprumutului va fi determinata abia in luna septembrie, dupa rezultatul unor examene de audit in sectorul bancar spaniol afectat de credite imobiliare neperformante.

14 grupuri bancare spaniole (aproximativ 90% din sistemul bancar) vor fi supuse unor teste pentru a se stabili nevoile de recapitalizare, teste care ar urma sa se finalizeze pana in a doua jumatate a lunii septembrie. Un audit independent derulat de firmele de consultanta Oliver Wyman si Roland Berger a aratat ca sectorul bancar spaniol ar avea nevoie in total de 62 miliarde de euro. Insa un al doilea examen, mai amanuntit, precum si o noua runda de teste de stress va determina exact sumele de care are nevoie fiecare banca si sub ce forma, credite sau bani gheata.

#Spania costuri creditare, #Spania randamente obligatiuni guvernamentale, #evolutia bursa Madrid, #actiuni banci spaniole , #Spania