Contact-center-ul pentru romanii din Spania nu este inca operationabil

Marti, 30 August 2011, ora 15:13
1532 citiri
Contact-center-ul pentru romanii din Spania nu este inca operationabil

Ambasada Romaniei la Madrid a primit circa 500 de solicitari de informatii din partea romanilor din Spania - vizati din iulie de restrictii pe piata muncii -, insa contact-centerul promis de autoritatile de la Bucuresti inca nu este operational, urmand sa mai fie puse la punct unele detalii tehnice, potrivit NewsIn.

Contact-centerul va deveni operational in perioada urmatoare, dupa definitivarea ultimelor detalii tehnice necesare, a informat MAE.

Executivul a decis, la propunerea ministrului Muncii Sebastian Lazaroiu, sa infiinteze o linie verde pentru muncitorii romani din Spania, la care acestia sa poata sesiza abuzurile in aplicarea restrictiilor de pe piata muncii.

Monitorul Oficial a publicat saptamana trecuta hotararea de Guvern prin care Ministerul de Externe si Serviciul de Telecomunicatii Speciale primesc 87.000 de lei, respectiv 188.000 de lei pentru organizarea si achizitionarea echipamentelor pentru centrul de raspuns la sesizarile romanilor ce lucreaza in Spania.

Ministerul Afacerilor Externe a spus ca, prin Ambasada Romaniei la Madrid, se afla in contact permanent cu autoritatile spaniole pentru a asigura o implementare corecta a masurilor decise de Guvernul de la Madrid de a reintroduce restrictii pe piata interna a muncii pentru cetatenii romani.

Cetatenii romani pot semnala eventuale cazuri de abuz privind accesul pe piata muncii din Spania la adresa de email mihaela.nica@embajadaderumania.es , iar Ambasada Romaniei la Madrid va transmite aceste solicitari, pentru clarificari, autoritatilor spaniole, a precizat MAE.

Pana in acest moment, reprezentantele diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din Spania au primit din partea cetatenilor romani un numar semnificativ de solicitari de informatii via e-mail si telefonic, majoritatea vizand obtinerea de informatii si clarificari punctuale, arata MAE.

Astfel, consultanta de specialitate acordata prin intermediul atasatului pentru munca si afaceri sociale din cadrul Ambasadei Romaniei de la Madrid poate fi estimata la aproximativ 300 de raspunsuri la solicitari transmise via e-mail si peste 200 raspunsuri telefonice, in cursul lunii august 2011, a precizat MAE.

In vederea sesizarii autoritatilor spaniole privind eventuale cazuri de abuz in aplicarea noilor reglementari privind accesul cetatenilor romani pe piata muncii, pana la data la care va fi operationalizata linia verde (contact center), in completarea elementelor indicate anterior (persoana afectata, demersurile oficiale efectuate, data la care a avut loc discutia cu functionarul spaniol, motivatia prezentata de acesta), petentii trebuie sa furnizeze Ambasadei Romaniei la Madrid si numerele de inregistrare ale solicitarilor adresate institutiilor spaniole, pentru ca Ministerul spaniol al Muncii si Imigratiei sa poata oferi, cu celeritate, clarificarile care se impun, in functie de situatia semnalata, mai spune MAE.

Comisia Europeana a aprobat la 11 august cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca. Aceste restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile.

Cu toate acestea, restrictiile nu-i afecteaza pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania, dadea asigurari Comisia Europeana, insa romanii din Spania s-au plans intre timp ca se lovesc de unele neintelegeri si interpretari ale noii legislatii din partea functionarilor spanioli.

#piata munca spania, #restrictionari romani spania, #forta munca spania, #linie verde spania, #contact center spania , #Spania