Catalonia, in afara zonei euro dar cu moneda unica in buzunar?

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 15:21
3796 citiri
Catalonia, in afara zonei euro dar cu moneda unica in buzunar?
Foto: Wikimedia

Votul de la sfarsitul saptamanii trecute din provincia spaniola Catalonia deschide poarta spre declararea independentei regiunii, prin victoria la limita obtinuta de liderii gruparilor separatiste.

Parlamentul catalan are de acum o majoritate pro-independenta si un presedinte, Artur Mas, decis sa declare separarea de Spania in cel mult 18 luni, dar incertitudinea care planeaza in nord-estul Spaniei amenita sa zguduie din nou fundatiile uniunii monetare europene, remarca The Telegraph.

Cu sau fara euro?

Localnicii din provincia situata in nord-estul Spaniei au venit in numar mare la urne, prezenta la vot de 77% fiind mai mult o reactie sentimentala, decat una bazata pe o analiza atenta a promisiunilor electorale, cred analistii politici.

Chiar si asa, victoria separatistilor este in masura sa dezlantuie noi valuri de nelinisti politice si economice in cea de-a patra economie importanta a zonei euro.

O intrebare care a ramas fara raspuns pe intreaga perioada a campaniei electorale a fost cea legata de viitorul provinciei in interiorul zonei euro in cazul unei eventuale separari de regatul spaniol.

In schimb, guvernatorul bancii centrale a Spaniei s-a aratat ceva mai transant, afirmand, imediat dupa alegeri, ca o regiune independenta nu va avea dreptul sa foloseasca moneda unica.

Aceasta ar fi consecinta imediata a iesirii Cataloniei din Uniunea Europeana.

Dupa cum a avertizat si Bruxellesul, orice noua natiune independenta trebuie sa reia procedura de aderare la UE, nefiind parte a tratatelor care stau la baza blocului comunitar european.

De altfel, Luis Maria Linde, guvernatorul Bancii Spaniei a mers pana acolo incat a amenintat cu impunerea controlului capitalului si inghetarea conturilor bancare inca din prima zi a declararii independentei Cataloniei.

Modele extracomunitare: totul este posibil

Presedintele parlamentului catalan, Artur Mas a promis sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a mentine regiunea in cadrul UE si a zonei euro.

O parte dintre economisti cred ca o Catalonie independenta ar putea folosi moneda euro pe intreg parcursul procesului de aderare la UE. Nu ar fi singurul caz extracomunitar in care euro a devenit moneda oficiala a unor state de pe continent.

Muntenegru si Kosovo folosesc moneda euro in tranzactiile oficiale, desi niciunul dintre aceste doua state balcanice nu a reusit sa faca pasi importanti pentru accederea in UE.

Ambele au recurs la acest artificiu monetar neavand o moneda proprie si fiind fortate sa gaseasca un inlocuitor al marcii germane care circula la liber in interiorul celor doua tari inainte de 2000.

Problema independentei Cataloniei naste accese periodice de panica la Bruxelles, dar este de asteptat ca liderii uniunii monetare europene sa accepte tacit folosirea monedei unice pana la (re-) integrarea provinciei in UE si zona euro.

Catalanii vor fi nevoiti sa raspunda si criteriilor de convergenta pentru adoptarea monedei euro: un deficit bugetar de maxim 3% si un grad de indatorare de sub 60% din PIB-ul noii natiuni.

Dar, din acest punct de vedcere, Catalonia, care este responsabila cu asigurarea a 19% din PIB-ul Spaniei, poate trece cu brio acest test.

Madrid, marele obstacol

Separatistii sustin chiar ca stabilitatea financiara a regiunii va cunoaste o imbunatatire dupa declararea independentei, pe masura ce catalanii nu vor mai contribui pentru sustinerea nivelului datoriilor publice ale Spaniei.

Partea deranjanta ar fi lipsa unei politici monetare pana la infiintarea unei banci centrale a Cataloniei.

Din punct de vedere al reinscrierii noului stat in sfera europeana, procesul poate necesita ani si nu luni, pentru accederea in UE Catalonia avand nevoie de votul unanim al celor 28 de state membre.

Or, din acest punct de vedere, Spania si-a facut cunoscuta deja optiunea, rezervandu-si dreptul de veto in cazul unei incercari de aderare a provinciei secesioniste.

"Din acest punct de vedere, campania pro-independenta nu a fost intru totul cinstita fata de electoratul catalan.

Artur Mas pare convins ca provincia va ramane parte a UE dupa separarea de Spania, dar realitatea este ca va trebui sa faca toti pasii necesari aderarii si sa obtina si unanimitatea la vot din partea tarilor membre", explica Vincenzo Scarpetta, membru al grupului de analiza Open Europe.

Coalitie nesigura

Pana la a se vedea blocata de votul negativ dat de Madrid, Catalonia are de infruntat pericole politice care se nasc chiar in tabara invingatorilor de la urne.

Pentru a obtine victoria, coalitia Junts pel Si (Uniti pentru DA) a lui Artur Mas a fost nevoita sa caute aliati in randul formatiunilor anti-euro si anti-capitaliste din regiune: cum ar fi CUP.

Aliatii de extrema stanga ai lui Mas vor face orice pentru a bloca planurile acestuia de a pastra regiunea in interiorul zonei euro.

Acestia i-au cerut deja lui Mas sa isi dea demisia si se dovedesc unii dintre opozantii vehementi ai masurilor de austeritate recomandate de Bruxelles.

Pentru diversi observatori, asa cum este si Angel Talavera de la Oxford Economics, CUP va actiona mai degraba ca un factor destabilizator inaintea alegerilor generale din Spania.

"In momentul de fata, cea mai importanta preocupare a lui Mas este sa ii imblanzeasca pe cei din CUP. Altfel, proiectul independentei Cataloniei va muri din fasa", spune Talavera.

#independenta Catalonia, #criza politica Spania, #criza zona euro , #Spania