Blocaj politic in Spania. Regele Felipe, nevoit sa intervina in negocieri

Joi, 28 Iulie 2016, ora 10:08
2472 citiri
Blocaj politic in Spania. Regele Felipe, nevoit sa intervina in negocieri
Foto: Wikimedia

Spania se confrunta cu o criza politica de proportii, in cele 7 luni de la expirarea mandatului guvernului Rajoy, liderii partidelor politice parlamentare nefiind in stare sa formeze o coalitie care sa aiba un larg suport legislaltiv.

Situatia in care se afla regatul iberic l-a fortat pe regele Felipe al VI-lea sa ia taurul de coarne si sa se implice in negocierile derulate intre cele 6 partide reprezentate in Parlamentul de la Madrid, anunta Bloomberg.

Mariano Rajoy, premierul in functie, incearca sa isi pastreze locul in fruntea guvernului, dar echilibrul din parlamentul spaniol se dovedeste destul de fragil in acest sens.

Regele Felipe i-a chemat la negocieri pe liderii fortelor parlamentare: socialistii lui Pedro Sanchez, extrema stanga Podemos, condusa de Pablo Iglesias si formatiunea Ciudadanos a lui Albert Rivera, inainte de a se intalni cu prim-ministrul.

Un nou esec in negocieri ar putea duce la organizarea celui de-al treilea scrutin electoral pentru a limpezi apele.

Spania, una din tarile din flancul sudic al zonei euro confruntate cu o criza a datoriilor izbucnita in 2010, a dat semne de revigorare economica in ultimii 2 ani, dar eforturile facute in acest sens de guvernul Rajoy ar putea fi zadarnicite de actualul blocaj politic in care s-a afundat tara, ca si de o eventuala ascensiune la putere a gruparilor nationaliste si anti-austeritate.

"Rezultatul negocierilor purtate in prezenta regelui vor demonstra ca fructul politic din Spania este inca necopt. Socialistii au interesul sa amane formarea unui guvern pentru a-si face campanie", crede Lluis Orriolos, politolog in cadrul unei universitati madrilene.

Parlamentul actual din Spania este cel mai fragmentat din punct de vedere politic din istoria moderna a regatului, iar liderul socalistilor, Pedro Sanchez, si-a exprimat deja intentia de a bloca votul celor 85 de parlamentari din grupul sau pentru o eventuala sustinere a lui Rajoy.

Sustinerea pentru cabinetul Rajoy ar urma sa fie supusa la vot pe 2 august, dar premierul interimar al Spaniei nu se poate baza decat pe o alianta fragile constituita cu minoritarii nationalisti din regiunea basca si din insulele Canare si pe diverse factiuni din interiorul celorlalte partide.

Un esec ar declnsa automat al treilea rand de alegeri parlamentare din Spania, cele organizate in decembrie 2015 si pe 26 iunie neoferind un castigator clar in legislativul spaniol.

Pe de alta parte, regale Felipe are ocazia de a nominaliza un alt premier, optiune care ar putea sa se bucure de mai mult succes in radul alesilor din Spania.

Rajoy este constient ca solutiile sunt "el sau al treilea rand de alegeri", sustine Antonio Barroso, analist politic la Teneo.

"In acelasi timp, celelalte partide vor sa arate ca Rajoy este izolat, iar acest lucru pune in umbra factorul comun care ar putea declansa o colaborare mai stransa in Parlament", mai explica Barroso.

#criza politica Spania, #alegeri spania, #regele Felipe VI, #criza datorii Spania , #Spania