BCE: Spania nu are nevoie numai de reformarea sistemului bancar

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 17:23
1428 citiri
BCE: Spania nu are nevoie numai de reformarea sistemului bancar

Ajutorul european pentru bancile spaniole ar fi mai eficient daca conditiile impuse in schimbul acestuia ar fi extinse la economia tarii, a afirmat sambata Jens Weidmann, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), transmite Bloomberg.

Intr-un interviu acordat publicatiei germane "Boersen-Zeitung", Jens Weidmann a citat rata ridicata a somajului si problemele cu care se confrunta regiunile din Spania ca fiind prioritatile care trebuie rezolvate in Spania, inaintea industriei bancare.

De asemenea Weidmann, care este si guvernatorul puternicei Banci Centrale a Germaniei (Bundesbank) a explicat ca nu vede Italia intr-o situatie care ar justifica solicitarea asistentei financiare de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) pentru reducerea costurilor sale de finantare.

Vineri, randamentul obligatiunilor guvernamentale italiene pe trei ani au scazut joi sub 5%, deoarece a treia economie a zonei euro a trecut testul dur al pietelor dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat cu doua trepte ratingul suveran al Italiei.

Pentru a contracara presiunile pietelor, guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat saptamana trecuta o serie de masuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro incepand din 2012 si cu peste 10 miliarde de euro atat in 2013, cat si in 2014.

Intr-un raport publicat vineri de analistii Goldman Sachs se arata ca Spania ar putea avea nevoie de un ajutor mai substantial din partea Uniunii Europene, pe langa imprumutul pentru banci de 100 miliarde de euro, desi premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor pentru ca tara sa poata realiza economii de 65 miliarde de euro pentru reducerea deficitului pana in 2014.

Analistii Goldman Sachs precizeaza ca datoria externa neta a Spaniei se afla la un nivel similar celei din Grecia, Portugalia si Irlanda, toate cele trei state solicitand ajutor international.

Totusi autorii raportului considera ca sprijinul pentru Spania va trebui sa fie mai flexibil decat cel furnizat altor tari de la periferia zonei euro, tinand cont ca este a patra mare economie a zonei euro.

Printre masurile sugerate de Goldman Sachs pentru rezolvarea dificultatilor cu care se confrunta Spania sunt: o noua injectie de lichiditati a BCE si injectarea de capital in bancile spaniole prin intermediul ESM (Mecanismul European de Stabilitate), care ar urma sa preia direct participatii in aceste institutii.

#banci Spania, #BCE banci Spania, #sistem bancar Spania , #Spania