Banca Centrala a Spaniei cere urgentarea vanzarii institutiilor de creditare nationalizate

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 10:38
1373 citiri
Banca Centrala a Spaniei cere urgentarea vanzarii institutiilor de creditare nationalizate

Fondul spaniol pentru restructurarea bancara (Frob) ar trebui sa urgenteze vanzarea celor doua banci nationalizate, aflate sub controlul Frob, a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Spaniei, Luis Maria Linde, intr-un discurs rostit in fata conducerii institutiei.

Oficialul spaniol nu a numit cele doua banci dar cele care corespund descrierii sunt Catalunya Banc si NCG Banco. Frob nu a reusit sa vanda Catalunya Banc deoarece potentialii investitori s-au temut de riscurile suplimentare din bilantul bancii, transmit Bloomberg si Reuters.

Spania si-a recastigat aproximativ 65% din competitivitatea pierduta in timpul bulei imobiliare, conform unui raport al Bancii Centrale a Spaniei. Costurile cu forta de munca in sectorul privat spaniol au scazut cu 7 puncte procentuale din 2009, cand inregistrau un nivel record.

"Castigurile obtinute in domeniul competitivitatii, sprijinite de costurile moderate cu forta de munca, precum si capacitatea mai ridicata a companiilor spaniole de a avea acces la pietele internationale s-au dovedit a fi cele mai solide elemente de sprijin al economiei in aceasta noua faza a recesiunii", se arata in raportul Bancii Centrale a Spaniei. Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,5% in perioada ianuarie-martie 2013, fiind al saptelea trimestru consecutiv de declin.

Anul trecut, Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate. In schimbul ajutoarelor de 37 miliarde de euro, bancile spaniole nationalizate vor trebui sa-si reduca bilanturile cu peste 60% in urmatorii cinci ani, sa elimine mai multe mii de locuri de munca si sa-si reorienteze activitatile.

In luna iunie 2012, tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare banci Spania, #restructurare bancara Spania, #Banca Centrala Spania, #criza economica Spania , #Spania