Activitatea industriala din zona euro a crescut in ianuarie la cel mai inalt nivel din ultimii 2 ani

Luni, 01 Februarie 2010, ora 16:56
1173 citiri
Activitatea industriala din zona euro a crescut in ianuarie la cel mai inalt nivel din ultimii 2 ani

Activitatea industriala din zona euro a inregistrat in ianuarie cel mai intens ritm de crestere din ultimii doi ani, insa decalajul dintre Spania si celelelte trei mari economii ale zonei euro s-a marit, arata rezultatele anchetei realizate de institutul Markit, citate de Les Echos, preluat de NewsIn.

Activitatea industriala a crescut in Germania, Franta si Italia, insa s-a comprimat pentru a 26-a luna la rand in Spania si si-a accentuat scaderea in Grecia si Irlanda.

"Revenirea se face pe doua axe. Pe de o parte, Spania si Grecia raman in recesiune, in timp ce cresterea se accelereaza in mare parte din celelalte tari, in principal in Franta si Germania", a declarat Rob Dobson, analist Markit.

Indicele din zona euro a urcat la 52,4 puncte in ianuarie 2010, cel mai inalt nivel din ianuarie 2008, de la 51,6 puncte in decembrie.

Indicele s-a situat pentru a patra luna la rand peste pragul de 50 puncte, ce marcheaza diferenta dintre scadere si crestere a activitatii.

Indicele comenzilor pentru exporturi a crescut la un nivel maxim al ultimelor 29 de luni, de 53,8 puncte, de la 53,2 puncte in luna decembrie.

Exporturile zonei euro sunt stimulate in prezent de deprecierea monedei europene fata de dolar, din cauza temerilor legate de datoriile Portugaliei si Greciei. 

 

#Activitatea industriala, # zona euro, # indice, # comenzi , #Spania