Slovenia se bazeaza pe obligatiuni pentru a nu recurge la un plan de salvare european

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 16:05
2047 citiri
Slovenia se bazeaza pe obligatiuni pentru a nu recurge la un plan de salvare european

Slovenia a evitat miercuri o criza de finantare dupa ce a vandut un pachet dublu de obligatiuni guvernamentale fata de nivelul preconizat, in incercarea de a evita sa devina urmatoarea tara din zona euro care va solicita un program de asistenta.

Ministerul de Finante din Slovenia a strans 1,1 miliarde de euro din vanzarea de titluri de stat cu maturitatea la 18 luni, cu un randament de 4,15%, dublu fata de suma de 500 milioane de euro pe care si-a propus initial sa o plaseze, transmite Reuters.

O parte din veniturile rezultate de pe urma vanzarii de obligatiuni vor fi utilizate pentru rascumpararea unor obligatiuni in valoare de 855 milioane de euro care expira pe data de 5 iunie.

Analistii sustin ca cel mai probabil operatiunea de astazi a fost pre-aranjata impreuna cu primele trei banci locale (NLB, Nova KBM si Abanka Vipa) care sunt in proprietatea sau sub controlul majoritar al statului, in ideea de a da guvernului mai mult timp pentru a prezenta un program de reforme si a putea imprumuta restul de trei miliarde de euro de care estimeaza ca va avea nevoie pentru restul anului.

"Cererea puternica de astazi da guvernului o gura de oxigen", a declarat Nicholas Spiro de la Spiro Sovereign Strategy. "Cu toate acestea dependenta crescuta de bancile locale pentru a putea acoperi necesitatile de finantare accentueaza cercul vicios intre un stat vulnerabil si un sector bancar si mai vulnerabil", a adaugat Spiro.

Slovenia este singura tara ex-comunista membra a Uniunii Europene care nu si-a vandut marile banci insa in prezent trebuie sa acopere creditele lor neperformante. Statul sloven controleaza, direct sau indirect, aproximativ aproximativ 50% din intreaga economie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finantare Slovenia, #vanzare obligatiuni Slovenia, #criza financiara Slovenia, #plan salvare Slovenia , #Slovenia