Slovenia, obligata de justitie sa plateasca bugetarilor restantele salariale

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 09:30
1991 citiri
Slovenia, obligata de justitie sa plateasca bugetarilor restantele salariale

Slovenia, confruntata cu grave probleme economice, a fost condamnata marti de un tribunal sa plateasca angajatilor din sistemul bugetar un total de 50 de milioane de euro ca restante la concediile cu plata.

"Guvernul a incalcat conventia colectiva cu privire la concediile cu plata si trebuie sa achite sumele restante in termen de 30 de zile", a ordonat cea mai inalta instanta slovena care se ocupa de litigiile de munca si problemele sociale, cu sediul al Ljubljana, capitala fostei republici iugoslave in prezent membra a UE, transmite AFP.

Sindicatul din invatamant a sesizat justitia anul trecut dupa ce guvernul a taiat, in cadrul politicii sale de austeritate, cea de-a 13-a luna de concediu platit al salariatilor din sistemul bugetar, cu o valoare individuala de aproximativ 670 de euro.

Ministrul de interne, Gregor Virant, principalul interlocutor al sindicatului functionarilor, a apreciat ca aceasta situatie "reprezinta o noua lovitura data finantelor publice" ale Sloveniei.

"(...) Asta va reprezenta cheltuieli suplimentare in valoare de 50 de milioane de euro", a continuat el in cursul unui interviu acordat postului national de radio.

Slovenia, considerata pe pietele financiare ca urmatoarea tara din zona euro care va solicita un pachet de asistenta financiara, urmeaza sa prezinte, pana la 9 mai, Uniunii Europene un plan de actiune pentru lupta impotriva crizei economice, potrivit premierului Alenka Bratusek.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata salarii Slovenia, #bugetari Slovenia, #proces plata salarii, #probleme economice Slovenia , #Slovenia