Moody's retrogradeaza Slovenia, pe fondul problemelor din sistemul bancar

Vineri, 03 August 2012, ora 15:07
1396 citiri
Moody's retrogradeaza Slovenia, pe fondul problemelor din sistemul bancar

Moody's Investors Service a revizuit in scadere cu trei trepte, de la "A2" la "Baa2", ratingul acordat pentru obligatiunile emise de guvernul Sloveniei si a mentinut perspectiva negativa.

Agentia a anuntat ca retrogradarea a tinut cont de situatia sistemului bancar sloven, care trebuie recapitalizat.

Costurile de finantare ale guvernului Sloveniei sunt in crestere, iar accesul pe pietele de capital a devenit mai dificil, sporind dependenta de emisiunile de obligatiuni pe termen scurt si de finantarea oferita de bancile locale, care devin si mai dependente de lichiditatile acordate de BCE.

In opinia Moody's, economia slovena continua declinul si sporeste vulnerabilitatea la socuri, tinand cont de dependenta sa de comert si de slabiciunea sectorului corporate.

Slovenia ar putea deveni a sasea tara a zonei euro care solicita asistenta financiara

Perspectiva negativa reflecta opinia Moody's ca dificultatile de finantare ale tarii si riscurile din partea sistemului financiar raman substantiale. Deteriorarea mediului macroeconomic amplifica acest risc si deschide posibilitatea ca Slovenia sa fie nevoita sa solicite un pachet de asistenta financiara, avertizeaza Moody's.

Si analistii au avertizat recent ca Slovenia ar putea deveni al saselea stat membru al zonei euro care solicita asistenta financiara deoarece problemele din sistemul bancar afecteaza situatia finantelor publice ale primului stat ex-comunist care a adoptat euro.

Slovenia, care a adoptat euro in 2007, evalueaza povara fiscala a acoperirii datoriilor sistemului bancar, dupa ce Nova Ljubljanska Banka d.d., cea mai mare banca a tarii, a obtinut o majorare a capitalului.

In mai, Slovenia a revizuit bugetul pe 2012 si a adoptat masuri de austeritate pentru a stabiliza finantele publice si pentru a reduce deficitul. Astfel, guvernul vrea sa reduca deficitul la 3,5% - 4% din PIB in 2012, de la 6,4% din PIB in 2011 si sa ajunga la 3% din PIB in 2013, plafonul stabilit de UE.

Totusi, Banca Centrala a Sloveniei a cerut in mod repetat recapitalizarea sistemului bancar, dependent de creditele obtinute de la BCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rating slovenia, #rating obligatiuni Slovenia, #Moody s rating Slovenia, #Slovenia asistenta financiara , #Slovenia