Moody's ar putea revizui negativ ratingurile bancilor din Slovenia

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 11:53
1569 citiri
Moody's ar putea revizui negativ ratingurile bancilor din Slovenia

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service ar putea revizui negativ ratingurile a doua mari banci slovene, dupa ce pierderile cauzate de creditele neperformante au continuat sa afecteze rezultatele trimestriale ale acestora, conform unui comunicat al agentiei, transmite NewsIn.

Ratingurile pentru depozite si ratingurile pentru putere financiara ale Nova Ljubljanska Banka (NLB) si Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM), doua dintre cele mai mari banci din Slovenia, ar putea fi revizuite negativ, pe fondul unei reveniri lente de pe urma crizei creditelor neperformante.

Ratingul pentru depozite A1/Prime-1 si cel pentru putere financiara C- al NLB, respectiv ratingul A2/Prime-1 pentru depozite si D+ pentru putere financiara al Nova Kreditna au fost puse sub observatie pentru revizuire negativa, conform comunicatului Moody's Investors Service publicat joi seara.

Rezervele de credite neperformante ale celor doua banci
, cauzate de investitiile neproductive din domeniul imobiliar, ar putea constitui o piedica in calea regenerarii economiei, conform declaratiilor facute luna trecuta de Marko Kranjec, guvernatorul bancii centrale a Sloveniei, citat de Bloomberg.

Nova Ljubljanska, care anul trecut a raportat primele pierderi din ultimii 15 ani, a continuat sa piarda bani in primul trimestru al lui 2010, dupa constituirea unor provizioane in valoare de 70,3 milioane euro pentru creditele posibil-neperformante in primele trei luni ale anului, pe langa cele 288 milioane de euro provenite din castigurile pe 2009, informeaza Bloomberg.

Analistii de la Moody's au mentionat in raportul de joi ca decizia de punere sub observatie pentru revizuire negativa a fost determinata atat de incertitudinile legate de puterea Sloveniei de a iesi din criza, cat si de incertitudinile legate de tarile vecine, in care cele doua banci activeaza.

Creditele neperformante ale NPL au crescut in a doua jumatate a lui 2009, peste dublul ratei de crestere din prima jumatate a anului trecut, depasind previziunile agentiei, se mentioneaza in raportul de vineri.

Desi NLB si NKBM detin momentan rezerve pentru capitalizare si provizioane, o eventuala deteriorare a calitatii activelor in urmatoarele luni ar putea duce aceste rezerve la niveluri compatibile cu ratinguri inferioare, conform raportului.

Presiunile exercitate asupra capitalului ar putea depasi activitatile pozitive care aduc profitabilitate bancilor, deja afectate de revizuirea negativa din octombrie 2009.

Agentia mentioneaza ca in aceasta perioada de evaluare va analiza cu atentie pozitiile capitalurilor in conditii de presiuni asupra calitatii activelor.

Aceste semnale de alarma sunt valabile si in cazul altei banci slovene, Abanka, dar aceasta beneficiaza de niveluri superioare in ceea ce priveste calitatea rezervelor, informeaza raportul Moody's.

Economia Sloveniei, al carui principal motor il reprezinta exporturile, are parte de o revenire inegala, pe fondul cresterii cererii in Uniunea Europeana.

Produsul intern brut al primei tari foste-comuniste care a adoptat euro a scazut cu o rata anuala de 1,2% in primul trimestru al acestui an. In 2009, PIB-ul Sloveniei a scazut cu 7,8%, informeaza Bloomberg.

#moodys, #rating, #banci, #slovenia , #Slovenia