Inventiile care au schimbat lumea

Joi, 10 Martie 2011, ora 17:48
13907 citiri
Inventiile care au schimbat lumea

Cuvantul "inventator" declanseaza aproape instantaneu imaginea unui om de stiinta in halat alb, intr-un laborator, experimentand fara incetare, pana ce ajunge la un rezultat absolut nou care functioneaza fara cusur pe care il prezinta omenirii. In realitate insa, nicio inventie nu este creata de la zero. Toate inovarile sunt bazate pe lucruri deja existente. Mai mult, fiecare noua inventie are probleme si de obicei este nevoie de o noua minte sa le rezolve. In unele cazuri, inventia ii este atribuita, in mod incorect, celui din urma.

Iata topul inventiilor care au schimbat lumea, potrivit HowStuffWorks.

Plugul



In comparatie cu device-urile de ultima generatie, plugul nu pare o inventie atat de interesanta. Este o simpla unealta, folosita pentru a pregati pamantul pentru plantare de seminte.

Insa fara aceasta simpla unealta, celelalte cu greu ar fi fost posibile.

Inventarea plugului nu poate fi atribuita unui singur om. A fost dezvoltat independent in mai multe regiuni, in vremuri preistorice.

Inainte de plug, oamenii cultivau pamantul pentru propria supravietuire.

Plugul a usurat munca pamantului. Oamenii au inceput sa produca mai multa mancare decat poate consuma si au inceput trocurile.

Nevoia de a stoca si face schimburi a dus la inventia scrisului, a sistemelor de numarare, a fortificatiilor si a armatelor, intr-un final.

Pentru ca oamenii se strangeau, pentru recolte mai mari, orasele cresteau. Plugul a dat startul civilizatiei umane, potrivit sursei citate.

Roata



Cea mai veche roata a fost gasita in Slovenia si are o vechime de peste 5.000 de ani.

Roata a facut transportul bunurilor mai rapid si mai eficient. Si totusi, daca ar fi fost folosita numai la transport, nu ar fi schimbat atat de mult lumea precum a facut-o de fapt.

Zeci de mii de inventii au avut roata ca punct de plecare. Manivelel, scripetii, morile se bazeaza pe inventia rotii.

In chimie si in medicina, sunt folosite centrifugele. Motorul electric si pe combustie, motoarele cu reactie, centralele electrice si multe alte inventii importante au plecat de la roata.

Tiparul


Desi i s-a atribuit lui Johann Gutenberg, acesta nu a facut decat sa imbunatateasca o tehnologie care exista deja.

Chinezii foloseau imprimarea pe hartie inca din secolul al 11-lea. Marco Polo a adus ideea in Europa, in 1295.

Gutenberg a combinat ideea de imprimare de tip bloc cu presa folosita in producerea uleiului de masline si a vinului. A dezvoltat blocuri din metal mult mai rezistente decat literele de lemn folosite anterior.

In cele din urma, a imbunatatit cerneala si hartia folosita la imprimarea in masa.

Tiparul este responsabil, la randul lui, pentru multe alte inventii dar intr-un mod mai subtil decat roata.

Inghetarea alimentelor



Inca o inventie care nu poate fi atrbibuita unui singur om. Inghetarea alimentelor s-a dezvoltat de-a lungul a doua sute de ani.

Carl von Linde a construit in 1876 un precursor al frigiderului de astazi. Multi inventatori, printre care si Albert Einstein, au cautat sa rafineze si sa imbunatateasca frigiderul.

La inceputul secolului 20, colectarea de gheata naturala era inca folosita la scara larga, insa producatorii de bauturi incepeau deja sa foloseasca masini de facut gheata.

Capacitatea de a pastra mancarea pe durate mai lungi a schimbat in mod dramatic industria alimentara si obiceiurile alimentare ale oamenilor din toata lumea.

Comunicatiile


Desi inventii separate, telegraful, telefonul, radioul si televizorul pot fi incadrate toate in aceasta categorie.

Lupta pentru comunicatii mai bune a inceput cu Samuel Morse, inventatorul telegrafului electric in 1836.

Telefonul a plecat de la aceeasi idee: comunicarea prin intermediul sarmelor de cupru. Doar ca in loc de bip-uri care alcatuiau codul Morse, de aceasta data se auzea vocea actorilor procesului de comunicare.

Transmiterea semnalelor fara folosirea cablurilor, prin unde electromagenetice, a fost un concept la care au lucrat inventatori din toata lumea, insa cei mai cunoscuti au ramas Marconi si Nikola Tesla.

Prin aceste unde, s-a putut trimite sunetul (radio) si, in cele din urma, au fost trimise si receptionate imaginile (televizorul).

Dezvoltarea tehnologiilor de comunicare a "micsorat" lumea.

Motorul cu aburi



Pana sa apara motorul cu aburi, majoritatea produselor erau manufacturate. Singura putere industriala era data de cea a animalelor de tractiune si a rotilor de apa.

Revolutia industriala nu ar fi fost posibila fara acest motor. Ideea de a folosi aburul pentru a pune in miscare un mecanism era veche de sute de ani, insa creatia lui Thomas Newcomen, in 1712, era prima punere in practica functionala.

James Watt a luat motorul lui Newcomen si a mai adaugat un condensor, facandu-l mai puternic si mai practic. A gasit si o modalitate de a produce miscare de rotatie.

Insa fara inventia lui Richard Trevithick, motorul cu aburi de inalta presiune, locomotiva nu ar fi fost posibila.

Automobilul


Daca motorul cu aburi a mobilizat industria, automobilul este cel care a mobilizat oamenii.

Desi ideea unui vehicul personal era in mintea inventatorilor de ani de zile, Karl Benz este considerat ca fiind creatorul primului automobil, in 1885.

Imbunatatirile aduse de Henry Ford la productia masinii au adus pretul la un nivel acceptabil pentru oamenii de rand.

Este greu de zis cum ar fi aratat lumea fara automobil. Industria auto a generat o schimbare totala in societate, dar pe de cealalta parte, a poluat fara incetare atmosfera.

Becul


Istoria il aminteste pe Thomas Edison ca fiind inventatorul becului incandescent. Insa in acelasi timp cu Edison, englezul Joseph Swan lucra la aceeasi idee. Intr-un final, cei doi si-au unit fortele intr-o singura companie, Ediswan.

Si totusi nu becul in sine a schimbat lumea. Oamenii puteau deja sa lucreze noaptea sau in locuri intunecate folosind lampile pe gaz, spre exemplu.

Insa infrastructura creata pentru a transmite energia electrica necesara pentru aprinderea becurilor a fost pasul decisiv.

Computerul


Nu exista un singur inventator pentru computer, insa exista un numitor comun: ideil matematicianului britanci Alan Turing.

Instrumentele de calcul industrial existau inca din secolul al 19-lea. Computerele sunt in stare sa execute calcule matematice complicate la viteze incredibile. Sub comenzile programatorilor iscusiti, pot face lucururi incredibile.

Vezi istoria computerului

Internetul


O retea de computere care sa acopere intreaga planeta, care sa permita oamenilor din toate colturile lumii sa comunice ca si cand ar fi in doua incaperi alaturate.

Efectele sale asupra business-ului, comunicatiilor, economiei, divertismentului sau chiar politicii sunt profunde.

ARPANET a luat fiinta in '60, ca o retea interna pentru armata americana. Alte retele de computere au inceput sa apara in urmatorii ani. Pana la sfarsitul anilor '70, oamenii de stiinta au creat un protocol comun (TCP/IP), care permitea unui calculator dintr-o retea sa comunice cu un altul, dintr-o alta retea. Practic, protocolul a semnat actele de nastere ale Internetului.

Vezi ce crede inventatorul Internetului despre viitorul in Web

#inventii, #roata, #plugul, #comunicatii, #internet, #computer , #Slovenia