Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Insuficienta resurselor energetice pune in pericol cresterea economica a estului Europei

Insuficienta resurselor energetice pune in pericol cresterea economica a estului Europei

Cresterea economica a statelor din sud-estul Europei va fi incetinita in urmatorii ani din cauza insuficientei resurselor energetice.

Expertii au dat vina pe subventiile guvernamentale, care au pastrat artificial pretul curentului electric la un nivel scazut, pentru majorarea consumului, in timp ce s-a facut prea putin pentru sporirea productiei sau oferirea de resurse alternative de energie.

Studiile efectuate de compania de consultanta si audit KPMG si Initiativa de Stabilitate Europeana, un institut independent de cercetare cu sediul in Berlin, releva ca trebuie facute investitii semnificative in domeniul energetic si in infrastructura in urmatorii ani in tarile din sud-estul Europei pentru a compensa deceniile in care acest domeniu a fost neglijat.

In prezent, cateva centrale electrice sunt construite sau extinse in Romania, Bulgaria, Bosnia si Slovenia, dar ele nu vor putea face fata cererii tot mai mari de energie.

Desi centrala nucleara romaneasca de la Cernavoda a fost extinsa, expertii apreciaza ca nu va face fata cererii sporite de energie.

Analistii apreciaza ca in statele din sud-estul Europei cresterea anuala a consumului de energie a fost de aproape patru procente ca urmare a cresterii economice puternice a tarilor din regiune si imbunatatirii nivelului de trai.

Dar energia electrica furnizata de aceste state este de aproximativ 76 gigawati, insuficienta pentru a face fata cerintelor actuale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1429 ori