FMI: Bancile din Slovenia au nevoie urgenta de o recapitalizare

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 11:20
2728 citiri
FMI: Bancile din Slovenia au nevoie urgenta de o recapitalizare

Slovenia trebuie sa-si recapitalizeze urgent bancile in conditiile in care economia sa va ramane in recesiune si anul viitor, a avertizat luni o misiune a Fondului Monetar International (FMI), transmite AFP.

In prezent, Slovenia vrea sa evite sa devina urmatoarea tara din zona euro care solicita un program de ajutor international din cauza unor credite neperformante in valoare de aproximativ 7,9 miliarde de euro, echivalentul a 21,5% din PIB, cu care se confrunta bancile slovene, detinute in principal de stat.

FMI se declara pesimist cu privire la relansarea economica a Sloveniei "deoarece pentru moment nu vedem decat sfarsitul cercului vicios creat de companiile in dificultate, cresterea creditelor neperformante, reducerea angajamentelor bancilor si masurile de consolidare bugetara", a declarat seful misiunii FMI in Slovenia, Antonio Spilimbergo.

Pentru a rupe acest cerc vicios si a permite Sloveniei sa iasa din recesiune, FMI cere o recapitalizare a sistemului bancar. "Aceasta este o chestiune urgenta care trebuie abordata imediat", a declarat Antonio Spilimbergo intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul sloven de Finante, Uros Cufer.

Potrivit FMI, economia Sloveniei va ramane in recesiune atat in 2013 cat si in 2014, Produsul sau Intern Brut urmand sa scada cu 2,6% in 2013 si cu 1,4% anul viitor, o relansare a activitatii economice fiind preconizata a avea loc abia la sfarsitul lui 2014.

Antonio Spilimbergo a apreciat ca Slovenia dispune de mijloacele necesare pentru a-si rezolva singura problemele. Cu toate acestea, seful misiunii FMI a apreciat ca este nevoie de o reforma a companiilor publice precum si o reforma a sistemului de pensii. "Credem cu tarie ca privatizarea este importanta pentru Slovenia acum", a declarat Antonio Spilimbergo.

Slovenia a fost economia zonei euro cu cel mai puternic ritm de crestere in 2007 insa ulterior a fost afectata de criza globala din cauza dependentei sale de exporturi. Incepand din 2011 Slovenia se afla in recesiune din cauza scaderii cererii pentru exporturile sale, combinata cu restrangerea creditului si scaderea consumului intern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capital banci Slovenia, #salvare banci Slovenia, #criza economica Slovenia, #ajutor international Slovenia, #Slovenia FMI , #Slovenia