EL PAIS: Si acum, cucerirea Estului

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 11:55
1205 citiri
EL PAIS: Si acum, cucerirea Estului

EL PAIS (Spania) - Europa Orientala nu este America Latina, dar este pe cale sa devina o regiune la fel de populara pentru patronii spanioli cum a fost America Latina in anii '90. Cursele aeriene dintre Madrid si Varsovia sau Budapesta transporta din ce in ce mai multe cadre executive si unele dintre firmele noastre devin foarte vizibile in zona.

"Sunt imobiliare din intreaga Europa in Varsovia", spune Augustin Redondo, asociat director la reprezentanta Ura y Menendez din capitala Poloniei, "dar marile operatiuni poarta toate numele firmelor spaniole". MartinsaFadesa si Hercesa construiesc mii de locuinte, Zaras si Mangos se vad pretutindeni, Neinver triumfa in Wroclaw sau Poznan. Jumatate din mobilele din Republica Ceha sunt de la Telefnica. Din ce in ce mai multi angajati ai Roca si Fenosa aduc lumina moldovenilor din regiuni atat de inapoiate ca Transnistria. Si acesta este doar inceputul./.../

Dezinteresul celor mari

Importanta debarcarii spaniole in estul Europei a fost ocultata de fenomenul investitiei imobiliare in Polonia, Ungaria sau Romania, provocata de 'fuga' firmelor imobiliare in aceasta zona dupa incheierea boom-ului din Spania. Dar nu este totul caramida. Industriile de componente, proiectele ingineresti, constructiile, firmele de servicii publice, alimentare, moda, lanturile hoteliere, energia reciclabila, mediul ambient si echipamentele avanseaza in forta.

Spre deosebire de America Latina, aici sunt mai putine banci, societati electrice sau de telecomunicatii, fapt ce s-ar putea datora - dupa cum spune Carlos Gonzales Samano, presedintele Fenosa din Moldova - faptului ca in privatizari intalnim o mai mare competitie a multinationalelor decat cea pe care am avut-o in America Latina".

Altii spun ca dezinteresul celor mari este ca acum au afaceri mai mari si privesc tarile din Est ca fiind prea mici pentru ambitiile lor. "Sunt piete foarte restranse", spune Jose Gregorio Bris, director civil la Sener, despre Slovacia, Slovenia sau Republica Ceha, care "nu compenseaza efortul de a deschide un birou si a transfera personal".

Aceste limitari explica preferinta pentru Polonia, care in afara de o crestere de 5-6%, are o populatie asemanatoare cu cea a Spaniei, 40 milioane de locuitori. "Este o tara foarte interesanta", continua Briz, "cu o tranzitie la economia de piata foarte avansata si in care este mai usor de lucrat decat in cea mai mare parte a UE. Daca oferi un produs bun, castigi, ceea ce nu se intampla si in Franta"./.../

Samano da o explicatie asemanatoare pentru interesul pe care-l manifesta Fenosa in Moldova, o fosta republica sovietica cu 4 milioane de locuitori, intre Ucraina si Romania, unde compania a achizitionat trei firme distribuitoare de stat: "Doream sa avem un observator in zona, un mediu foarte dinamic si cu mari proiecte energetice, pentru a cunoaste pe parcurs felul lor de a face afaceri".

Achizitii locale

Alte firme au ales Ungaria, Republica Ceha sau chiar Austria ca sedii ale expansiunii lor. OHL a cumparat in anul 2003 firma ceha ZS Brno, care lucreaza si in Bulgaria, Muntenegru sau Azerbaidjan, iar FCC a achizitionat SmWAK, firma ceha care se ocupa de gestiunea apei, pentru ca are operatiuni si in Polonia si Slovacia. Firma de constructii nu a stat pe ganduri in achizitionarea firmelor austriece Alpine, de constructii, si ASA (reziduuri) din cauza puternicelor lor prezente in Est.
FCC spune ca Austria este foarte bine situata si are relatii bune cu toate tarile din zona. Alte firme au sosit in zona dupa ce au cumparat firme elvetiene sau germane ca Roca cu Laufen, sau Uralita cu Pfleiderer.

Complicitatea din ce in ce mai mare a executantilor nostri cu Polonia, Ungaria, Republica Ceha sau Slovenia nu se extinde si in Romania si Bulgaria. Romania, in opinia lui Briz, "poate deveni o piata interesanta, cu 22 milioane de locuitori, dar pentru moment are venitul pe locuitor foarte scazut si o structura economica putin moderna. Mai trebuie asteptat".

Firmele de constructii au deschis drumul

O avalansa de firme imobiliare au aterizat in Polonia, Ungaria si Romania. "Au inceput cu locuintele", explica Redondo, de la Ura y Menendez "si acum construiesc birouri si centre comerciale". Gerardo Mochales, de la Acciona, justifica acest interes prin "cererea puternica de locuinte noi si reabilitate. Casele din perioada comunista snt foarte deficitare si exista foarte multa populatie tanara".

Conduce de departe MartinsaFadesa, cu 12.000 de locuinte in constructie in Polonia, Romania, Bulgaria si Ungaria. Si Hercesa, o imobiliara, are ambitii mari: "Construim 2.000 de locuinte in Romania, spune Juan Jose Cercadillo, in afara proiectelor din Bulgaria si Republica Ceha./..../

FCC este deja prima firma de constructii din Romania. In afara de constructii civile, aceste firme cauta contracte de gestionare a apei sau reziduurilor si de concesionare a infrastructurilor. "Pentru moment, spune Mochales de la Acciona, contractele incheiate sunt mici" iar adjudecarea concesiunilor intarzie.

Un alt sector in crestere este acela al componentelor de automobile. Antolin Irausa, Ficosa, Cie Automotive si Gestamp au aproape 20 de fabrici in Polonia, Republica Ceha, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia. (Antolin Irausa si Gestamp detin peste 140 de fabrici in lume). /.../

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.