Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

EL MUNDO: Bruxelles-ul propune eliminarea taxelor la cereale timp de un an

EL MUNDO: Bruxelles-ul propune eliminarea taxelor la cereale timp de un an
EL MUNDO (Spania) - Comisia Europeana a anuntat ca va propune in zilele urmatoare eliminarea taxelor la importul de cereale timp de un an, masura care va incerca sa contracareze amenintarea inflatiei in acest sector confruntat cu o oferta slaba.

Aceasta masura nu este singura pe care Bruxelles-ul se gandeste sa o aplice pentru a evita cresterea puternica a pretului la cereale. Parlamentul European a discutat de urgenta propunerea Comisiei Europene privind suprimarea obligatiei de a lasa necultivata o parte din teren in vederea semanarii lui ulterioare (parloaga), in aceasta toamna si primavara lui 2008.

Comisarul pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a acceptat cererea, prezentata de Spania, privind suspendarea 'temporara' a drepturilor tarifare care greveaza actualmente importurile de cereale.

Executivul UE va prezenta in scurt timp o propunere in acest sens privind suprimarea restrictiilor la importurile de cereale, avand ca destinatie tarile comunitare, pana la sfarsitul lui iunie 2008. Cu toate acestea, propunerea urmeaza sa fie aprobata formal de ministrii UE. De asemenea, daca CE considera necesara restabilirea taxelor in acest an, organismul va putea lua masuri in acest sens, a explicat purtatorul de cuvant comunitar pentru agricultura Michael Mann.

In timpul Consiliului UE pentru Agricultura, un numeros grup de tari a sustinut cererea spaniola privind deschiderea frontierelor catre exportul de cereale, intre care Letonia, Slovenia, Polonia, Romania si Italia, potrivit surselor comunitare.

Cu toate acestea, ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier, si-a exprimat ingrijorarea fata de posibilitatea ca aceasta suspendare a taxelor la importuri sa produca inundarea pietei UE de cereale provenind din terte tari, implicand un mai mare risc de intrare a produselor modificate genetic.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1006 ori