Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursele din Balcani raporteaza o scadere

Bursele din Balcani raporteaza o scadere
Dupa declinul pietelor de capital in SUA, Europa si Asia, bursele de marfuri din Balcani sunt de asemenea pe un teritoriu foarte nesigur. Criza financiara globala i-a retras pe investitorii straini de pe pietele mici si nelichide din regiunea Europei de Sud-Est, ale caror companii au ajuns la un nivel nemaipomenit de ridicat dupa piata cu indelungate probleme din 2007.

In ultimele luni, bursele din regiune raporteaza volume deosebit de mici avand in vedere si lipsa de interes din partea investitorilor straini si noi oferte publice, iar perioada concediilor a oferit o lovitura suplimentara lichiditatilor acestora.Principalii indici in Croatia, Slovenia, Serbia, Bulgaria si Romania au pierdut cate 30% din valoare de la inceputul anului, din cauza turbulentelor de pe pietele internationale legate de criza ipotecara din SUA. Conform analistilor, este evident ca acestea vor ramane subordonate dezvoltarii celor internationale.La inceputul saptamanii, bursa de la Zagreb a inregistrat o valoare deosebit de mica a tranzactiilor. Luni au fost tranzactionate titluri de valoare sub 1 milion de euro, avand in vedere ca in luna mai valorile medii au fost de 7 milioane de euro.Societatea cu cele mai multe lichiditati - compania petroliera INA - asigura 1/3 din rulajul zilnic, insa nu a reusit sa se salveze de la scadere, pierzand 1,9% din capitalizare. Dupa o zi, indicele Crobex a pierdut marti 0,7%.De asemenea, si piata de capital din Slovenia a terminat cu o scadere, indicele SBITOP (Slovene Blue Chip Index) s-a diminuat cu 0,58%. Cele trei sociatati cu cele mai mari lichiditati - producatorul de tehnica Gorenje, lantul comercial Mercator si cea mai mare companie petroliera din tara Petrol - au incheiat tranzactiile cu o scadere de peste 2%.

Marti, la Bursa de Valori din capitala bosniaca Sarajevo s-au efectuat tranzactii de doar 160.000 de euro.SASX-10 a pierdut 0,14% din valoarea sa, iar lideri in ceea ce priveste scaderea au devenit societatile de investitii "MI Group", "Fortuna" si "Prof Plus", care au pierdut peste 5 procente fiecare.

Bursa din Muntenegru nu a "tradat" imaginea generala, indicele MOSTE pierzand 0,04%.Cele doua burse care au inregistrat o mica crestere au cele din Belgrad si de la Banja Luka. Indicele bursei sarbe BELEX15 a crescut cu 0,43% dar si cel al BELEXline - cu 0,11%. Lider in ceea ce priveste cresterea a devenit sociatetea din Pojarevat, Morava, urmata de Soia Protein. Ambele companii si-au adaugat 1%. DNEVNIK (Bulgaria)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1302 ori