Slovacia vrea sa se implice in modernizarea gazoductelor ucrainene

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 11:53
963 citiri
Slovacia vrea sa se implice in modernizarea gazoductelor ucrainene

Presedintele slovac Ivan Gasparovic a propus implicarea companiilor slovace in modernizarea gazoductelor ucrainene, al caror nivel tehnic necesita o imbunatatire, relateaza RIA Novosti, informeaza NewsIn.

"Daca unii antreprenori slovaci ar avea posibilitatea sa ia parte la modernizarea gazoductelor ucrainene, acest lucru ar fi in favoarea ambelor parti", a declarat el miercuri, in marja forumului economic ucraino-slovac organizat la Kiev.

Gasparovic a precizat ca aceasta participare ar putea sa aiba loc "in cadrul unui consortiu care sa reuneasca societatile ruse si comunitare.

Aproape tot gazul rus importat de Slovacia este transportat prin Ucraina. Reteaua de gazoducte din fosta republica sovietica a fost construita la mijlocul secolului al XX-lea si trebuie modernizata.

Potrivit expertilor europeni, starea sa actuala risca sa perturbe la un moment dat furnizarea combustibilului rus.

In septembrie, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si presedintele ucrainean Viktor Ianukovici au convenit sa lanseze lucrari comune de modernizare. Potrivit estimarilor facute la inceputul lunii iulie de Kiev, costul va ajunge la 6,5 miliarde de dolari.

Anterior, autoritatile ucrainene au declarat ca sunt dispuse sa incredinteze lucrarile Rusiei si UE.

In acest scop, au decis sa infiinteze un consortiu comun care sa gestioneze gazoductele. In aceste conditii, Ucraina ii cere Rusiei sa garanteze tranzitul volumului convenit de gaz pe o perioada determinata, iar UE sa garanteze cumpararea acestui volum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#slovacia, #gazoducte, #ucrainene, #rusia , #Slovacia