Livrarile de petrol catre Slovacia, suspendate de la 1 ianuarie

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 09:40
1508 citiri
Livrarile de petrol catre Slovacia, suspendate de la 1 ianuarie

Moscova a avertizat luni UE in legatura cu o posibila sistare a livrarilor de petrol prin Ucraina, a anuntat Slovacia, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Este vorba despre livrarile de petrol prin oleoductul Drujba catre Cehia, Ungaria si Slovacia, relateaza NASDAQ.com.

"Guvernul slovac a fost informat printr-o scrisoare a Ministerului rus al Energiei, in baza sistemului de avertizare precoce, ca ar putea exista sistari ale livrarii de petrol catre trei tari membre UE, din cauza diferendelor nerezolvate dintre Rusia si Ucraina privind tranzitul titeiului", potrivit comunicatului guvernului slovac.

Aceasta situatie, care probabil ca este provocata de un diferend privind tariful de tranzit intre Moscova si Kiev, aminteste de sistarea livrarilor cu care s-au confruntat Slovacia si Cehia in vara lui 2008.

Premierul slovac Robert Fico a convocat luni o reuniune de urgenta a Consiliului de securitate al tarii.

Ucraina a cerut o crestere a tarifelor de tranzit pentru petrolul rusesc si discutiile dintre cele doua tari sunt foarte complicate, a precizat el.

"Riscul ca livrarile de petrol sa fie suspendate de la 1 ianuarie a crescut considerabil", a declarat premierul slovac, adaugand ca tara sa nu ar avea insa de suferit, pentru ca dispune "de petrol si produsi petrolieri pentru mai mult de 94 de zile".

Si Cehia are rezerve pentru peste 90 de zile, a declarat viceministrul ceh al industriei, Tomas Huener.

"Dispunem si de alte cai de transport", a declarat el, referindu-se la oleoductul IKL ce transporta din portul italian Trieste petrol importat din regiunea Marii Caspice, Orientului Mijlociu si Africii de Nord.

UE urmareste situatia si deocamdata nu exista motive de alarmare, a declarat o sursa din UE:

"Nu se pune problema unei repetari a situatiei ce a provocat atatea probleme oamenilor si companiilor in urma cu un an", a spus sursa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#livrari, # petrol, # slovacia , #Slovacia