Euro este o "fabricatie politica"

Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 15:23
2672 citiri
Euro este o "fabricatie politica"

Presedintele ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru opiniile sale foarte eurosceptice, a estimat ca euro este "o fabricatie politica prin excelenta" si a criticat efectele sale economice, intr-un document publicat, miercuri, de cotidianul Hospodarske Noviny, citat de AFP. "Sperantele nu au fost indeplinite, ceea ce nu ma surprinde", a observat seful statului ceh, in cadrul unui document intitulat "Zece ani de euro: care sunt motivele sa sarbatorim?", scrie AFP.


"Zona euro a avut o crestere economica mai lenta decat a Uniunii Europene in ansamblu si decat Statele Unite", a spus Vaclav Klaus, un economist liberal, fondator al Partidului Civic Democrat (ODS), la putere in Cehia.


"In practica, euro a aratat ca omogenizarea unei Europe neomogene din punct de vedere economic este o fabricatie politica prin excelenta", a opinat seful statului ceh.


In contextul in care tara vecina Slovacia se pregateste activ sa adere la zona euro in ianuarie 2009, Republica Ceha si-a amanat data trecerii la moneda unica europeana, programata initial pentru 2010.


Daca data de 2012 este amintita adesea, guvernul premierului liberal Mirek Topolanek nu a stabilit niciun calendar precis, in pofida presiunilor din partea lumii afacerilor si a reprezentantilor companiilor.