Companiile: Codul Fiscal este instabil

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 13:14
1244 citiri
Companiile: Codul Fiscal este instabil

Codul Fiscal din Romania este considerat instabil de catre cele mai multe companii care activeaza in regiune si nu permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung, potrivit unui studiu realizat in Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia de compania de consultanta financiara Accace, conform Mediafax.

"Codul Fiscal din Romania este considerat instabil de catre cele mai multe companii care activeaza in regiune (80%), la distanta de sistemul fiscal din Cehia, caracterizat ca fiind instabil de catre 60% dintre companii, si la polul opus fata de sistemele din Bulgaria, cel mai stabil din regiune (100%) si Slovacia (60%)", se arata intr-un comunicat al Accace.

Studiul "Perceptia companiilor asupra legislatiei fiscale" a fost efectuat in Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia in perioada august-septembrie 2011 in randul companiilor medii si mari care isi desfasoara activitatea in regiune.

"Romanii si bulgarii sunt cei mai fermi, insa din perspective opuse: majoritatea covarsitoare (92%) a companiilor care isi deruleaza activitatea si in Romania considera ca sistemul fiscal actual nu le permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung, in timp ce bulgarii considera ca au toate conditiile pentru a realiza acest lucru.

Companiile prezente in Slovacia de asemenea inclina spre un raspuns pozitiv, 67% avand incredere ca sistemul fiscal local le permite planificarea pe termen lung si o dezvoltare sustinuta a afacerilor, aceeasi opinie fiind dominanta si in randul companiilor din Cehia (63%)", se precizeaza in comunicat.

Nivelul taxelor catre stat este considerat acceptabil in Bulgaria de catre toti participantii la studiu, in Cehia si Slovacia de catre 50% dintre companiile prezente in cele doua tari, in timp ce in Romania doar 25% dintre companii sunt multumite cu acest nivel.

Contributiile sociale sunt vazute ca principala problema cu care se confrunta companiile in urma modificarilor aduse Codului fiscal, toti participantii la studiu indicand ca motiv de ingrijorare ambiguitatile privind modalitatea de stabilire a nivelului respectivelor contributii.

Desi studiul releva ca sistemul fiscal local si modificarile legislative dese reprezinta o problema pentru companiile care activeaza si in Romania, reprezentantii acestora sunt cel mai putin la curent cu prevederile Codului Fiscal (75% nu cunosc prevederile sau modificarile aduse).

Situatia este echilibrata in Bulgaria si Cehia, in timp ce in Slovacia 57% dintre companii au cunostinte superficiale privind modificarile aduse sistemului fiscal.

"In Romania, schimbarile frecvente ale legislatiei privind contabilitatea si taxele reprezinta o problema reala si identificata de companii si, din pacate, acestea descurajeaza strategiile pe termen lung. Solutii de depasire a acestor obstacole exista insa, una dintre ele fiind plafonarea, simplificarea si consolidarea contributiilor sociale (plafonarea bazei impozabile ar duce la un nivel mai redus al taxelor si implicit la cresterea gradului de conformare voluntara si ulterior colectare). De asemenea, extinderea reglementarilor fiscale privind grupul de TVA la toate categoriile de contribuabili poate constitui o alta masura care sa incurajeze investitorii", a declarat Mihaela Virlan, managing director Accace Romania si Bulgaria.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cod fiscal, #nou cod fiscal, #modificare cod fiscal , #Slovacia