Taximetristii bucuresteni au decis: Niciun tarif sub 1,39 lei/km

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 00:30
2290 citiri
Taximetristii bucuresteni au decis: Niciun tarif sub 1,39 lei/km

Toate firmele de taximetrie din Bucuresti au trecut sau sunt in curs de a trece la un tarif de 1,39-1,40 lei pe kilometru, fie scumpind tariful, fie ieftinindu-l.

Patronii acestor firme au vorbit intre ei si au considerat ca sub un asemnea nivel nu se poate merge. Deoarece totul seamana suspect de mult cu un cartel, Consiliul Concurentei este cu ochii pe companiile din piata.

Meridian Taxi, firma care are unul dintre cele mai mari tarife din oras, de 1,65 lei pe kilometru, isi va ajusta la 1,40 lei in maxim opt zile. La acelasi nivel a ajuns si Taxi Pelican, majorand pretul cu 0,2 lei. Patronii sustin ca au ajuns la tariful de 1,39 lei in urma unor calcule interne.

"I-am intrebat si pe ceilalti patroni ce parere au si am convenit ca sub pragul asta nu se poate trece. 90% din piata are tariful asta sau urmeaza sa-l aiba. Cei care au ramas la 1,59, sau peste, e treaba lor. Conditiile de piata ne-au facut sa procedam astfel. Nu puteam sa ne distrugem noi ramanand la acelasi tarif", a declarat Lucian Marin, director executiv la Meridian, pentru Money.ro.

Intelegerea pare sa aiba efect, dovada fiind faptul ca Taxi Pelican a scumpit kilometrul tot pana la 1,39 lei, iar As Taxi a trecut, de doua saptamani, de la 1,29 lei la 1,39 lei.

"Faceau dumping. Nu poti sa mergi cu 1,19 si sa fii profitabil. Sa furi e usor. Asa ca le-am zis: ori scumpiti ori va facem plangeri pe la toate autoritatile competente", arata Marin.

In acelasi timp, patronii care mai au curajul sa afiseze tarife de peste 1,4 lei, spun ca n-au cum sa le micsoreze, pentru ca un asemenea pret nu reflecta deloc costurile reale.

"Eu n-am vrut sa intru in randul lor. Nu vreau sa scot bani din buzunar sau sa ma ocup de alte chestii. Sa fie clar! Toti cei care merg cu 1,39 sunt pe pierdere. Poate si Concurenta ar trebui sa aiba ceva de spus aici. Eu o sa merg tot cu 1,60 si prefer sa fac curse mai putine dar cu mai multi bani", a declarat Nicolae Trusca, directorul Cobalcescu.

Orice majorare sau micsorare de tarif trebuie notificata la Primaria Generala si numai dupa primirea acceptului municipalitatii intra si in vigoare.

In Bucuresti exista circa 9.500 de taxiuri afiliate la firme. Cu tot cu independenti si cu cei din Ilfov, numarul lor ajunge la 12.000.

#taximetristi, #tarif, #firme , #Scotia