Catalonia vrea independenta, dar nu vede padurea din cauza copacilor din fata ei

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 08:30
3224 citiri
Catalonia vrea independenta, dar nu vede padurea din cauza copacilor din fata ei
Sursa foto: Reuters

Cei care au crezut ca respingerea referendumului din Scotia va calma spiritele separatiste in Europa, s-au inselat. La mai putin de o luna de la aventura scotiana care a pastrat integritatea Marii Britanii, Catalonia este hotarata sa-si incerce si ea soarta, prin propriul referendum, stabilit pentru 9 noiembrie 2014.

Dar daca in cazul Scotiei problema gravita indeosebi in sfera politicului, in situatia Cataloniei problemele economice ale unei eventuale independente catalane ar fi primele gata sa loveasca in interesele financiare ale Spaniei, cu ecou in intreaga Uniune Europeana, scrie La Tribune.

O partajare fara solutii

Catalonia reprezinta 20% din populatia actualei tari, in timp de populatia Scotiei era de numai 8,3% din cea a Marii Britanii. In plus, Catalonia este regiunea cea mai industrializata din Spania, ponderea ei economica reprezentand 25% din Produsul Intern Brut al regatului - observa La Tribune.

In cazul cand s-ar separa, problema departajarii datoriei publice ar fi o ecuatia fara nicio solutie. In prezent, datoria publica a Spaniei se ridica la 100% din valoarea PIB, iar catalanii considera ca ei au contribuit la crearea unei datorii uriase, din care n-au cules beneficii pe masura.

O eventuala partajare a datoriei in raport cu valoarea PIB al fiecarei parti sau in raport cu populatia, solutii pe care le-ar putea eventual propune Madridul, au sanse sa fie considerate inacceptabile de catre Barcelona.

Problema cruciala este daca Spania isi poate permite sa piarda surse substantiale de venituri, precum cele din Catalonia, pastrandu-si totodata o cota disproportionata a datoriei publice, sau se pregateste sa se prezinte din nou cu caciula in mana la Bruxelles.

In cazul referendumului scotian, UE a stralucit prin neutralitatea de care a facut dovada si prin hotararea sa de a-si asuma impasibila consecintele oricarei solutii. Avea motive: desi Marea Britanie este membra a Uniunii, nu apartine zonei euro, deci sub aspect financiar, o eventuala separare se rezolva in suc propriu.

Scotia putea sa continue folosirea lirei sterline sau putea sa-si adopte propria moneda. Catalonia n-are decat o solutie: sa-si creze moneda proprie.

Catalanii se considera victimele lui Franco

Ca sa se ajunga la euro, trebuie mai intai sa devina membra a UE. Separatistii sunt in fata unei probleme grele, dar Europa are una si mai grea: cum ar putea sa refuze calitatea de membru unei parti dintr-un stat cu vechime in Uniune, in timp ce este de acord sa negocize cu Serbia sau cu Albania?

Statele europene ar putea sa nu admita Catalonia in clubul euro, unde nici nu este inclusa decat in cadrul Spaniei. Asta ar fi o invatatura, dar ar insemna ca UE sa creeze un precedent mai mult decat periculos, dupa ce a evitat sa excluda Grecia, cu sacrificii grele si a evitat in cazul Ciprului.

Nu incape indoiala ca eventuala independenta a Cataloniei poate fi un succes politic, dar loveste in propriile ei interese economice.

Cu toate acestea, are incomparabil mai multe sanse de reusita decat le-a avut Scotia. Parlamentul regional catalan a votat in favoarea organizarii scrutinului, cu 109 vouri pentru si 28 voturi contra, reitereaza La Tribune.

Sondajele arata ca aproape trei sferturi din catalani doresc sa aiba loc acest scrutin, ceea ce se explica si prin faptul ca miscarea separatista catalana este veche. Ea a fost una din principalele victime ale lui Franco, ceea ce i-a creat un anumit prestigiu, odata cu revenirea la democratie

Lupta cu Constitutia

Dar referendumul din Catalonia pune o grava problema constitutionala in Spania. In cazul votului "da", sunt toate sansele ca Tribunalul Constitutional sa-l considere ilegal si sa refuze validarea: acest stil de referendum local nu este prevazut de Constitutie.

Seful guvernului local catalan, Artur Mas, lasa de inteles ca, in cazul nevalidarii referendumului, va respecta legea.

Dar nu se stie daca va rezista la presiunile Partidului Republican de stanga, sustinator al independentei, care pretinde de pe acum ca, in cazul cand validarea nu va fi posibila, referendumul sa fie considerat ca o consultare populara, care chiar daca nu este valabila juridic, este perfect valabila politic.

Cum va raspunde Europa unei asemenea provocari, nu se stie. Un lucru este insa clar: daca nu actioneaza in nicun fel, isi va dovedi slabiciunea si poate deschide drumul spre o reactie in stilul "domino", pe care unii analisti o prevad de pe acum.

Sa nu uitam ca, tot in Spania, mai au pretentii si cei din Tara Bascilor.

#calaonia independenta, #spania catalonia, #Scotia referendum , #Scotia