Vladimir Putin anunta armistitiul in Ucraina

Joi, 12 Februarie 2015, ora 11:46
1627 citiri
Vladimir Putin anunta armistitiul in Ucraina
Foto: newslanc.com

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anuntat joi, la Minsk, ca s-a ajuns la un acord cu privire la incetarea focului in Ucraina cu incepere din 15 februarie, de la miezul noptii (14 februarie, 21:00 GMT), anunta agentiile internationale de presa.

"Am reusit sa ajungem la un acord in (chestiunile) esentiale", a declarat Putin, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

El a mai adaugat, potrivit Reuters, ca s-a ajuns la un acord si in privinta retragerii armamentului greu. Totodata, liderul rus a apreciat ca Ucraina ar trebui sa reformeze Constitutia in sensul respectarii drepturilor cetatenilor din estul Ucrainei.

Presedintii Ucrainei, Petro Porosenko, Rusiei, Vladimir Putin, Frantei, Francois Hollande, si cancelarul german Angela Merkel continua joi negocierile, la Minsk, in incercarea de a gasi o solutie politica la conflictul din estul Ucrainei.

Hollande confirma

Si presedintele Frantei, Francois Hollande, a confirmat joi, la Minsk, "un acord privind incetarea focului si o solutionare politica globala" a conflictului din estul Ucrainei.

La randul sau, presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a anuntat - citat de Reuters - ca "Grupul de contact" a semnat acordul.

Potrivit Kremlinului, Presedintii Ucrainei, Petro Porosenko, Rusiei, Vladimir Putin, Frantei, Francois Hollande, si cancelarul german Angela Merkel au confirmat respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si si-au exprimat sprijinul pentru continuarea negocierilor intre UE, Ucraina si Rusia cu privire la furnizarea de gaze naturale.

Cei patru lideri revenisera joi la masa negocierilor, la Minsk, dupa ce parasisera sala de convorbiri la capatul a aproape 14 ore de discutii. Negocierile au inceput miercuri dupa-amiaza, in incercarea considerata decisiva de a gasi o solutie politica la conflictul din estul Ucrainei.

"Toti casca, dar continua sa discute", declarase pentru AFP o sursa care a asistat la aceste convorbiri ce s-au desfasurat la Minsk cu usile inchise. In timp ce la Minsk se purtau negocieri, in estul Ucrainei violentele nu au scazut in intensitate: cel putin 12 persoane - zece civili si doi soldati ucraineni - au murit in ultimele 24 de ore in lupte si in urma bombardamentelor, in timp ce 21 de militari din trupele guvernamentale au fost raniti.

La Donetk, unul din bastioanele separatistilor prorusi, tirurile de artilerie nu au incetat pe parcursul noptii trecute.

Summitul de la Minsk este un balet al consilierilor, cu usi deschise si inchise, cu discutii in trei - Hollande-Merkel cu Putin, Hollande-Merkel cu Porosenko - negocieri in sala impunatoare cu coloane de marmura a presedintiei belaruse.

In acest context, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca este posibil ca inceperea summitului sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana, programat sa se desfasoare joi la Bruxellles, sa fie amanata din cauza prelungirii negocierilor cvadripartite de la Minsk asupra Ucrainei. Reuniunea la nivel inalt era prevazuta sa inceapa la ora locala 13:00. Nu se stie deocamdata la ce ora va incepe summitul.

#Vladimir Putin acord Ucraina, #Vladimir Putin incetare foc Ucraina , #Rusia