Vinurile noastre toate...

Vineri, 10 August 2007, ora 13:14
1064 citiri

TIMPUL (R. Moldova), 10 august 2007 - Ieri, la Chisinau, a sosit un grup de experti de la "Rospotrebnadzor" pentru a inspecta, in perioada 8-13 august, intreprinderile vinicole din R. Moldova care doresc reluarea livrarilor produselor alcoolice in Federatia Rusa. Solicitata de catre "Moldpres", Ludmila Netreba, sef de directie la Agentia "Moldova-Vin", a relatat ca reprezentantii agentiei deja au pregatit lista intreprinderilor vinicole dispuse sa reia livrarile de produse vinicole in Rusia. in lista sunt incluse 36 de companii moldovenesti, cu exceptia celor 11 care deja au fost supuse controlului de catre expertii rusi in timpul vizitei precedente in Moldova, in mai 2007, cand acestia au selectat cinci din 11 fabrici inspectate.

Ludmila Netreba a mentionat ca nu e exclus ca si aceste 11 companii, precum si altele neincluse in lista, sa fie supuse verificarilor. Netreba a subliniat ca expertii "Rospotrebnadzor"-ului deseori selecteaza ei insisi obiectivele pentru control si de aceea nu se cunoaste exact cite intreprinderi vor fi supuse expertizei.

Potrivit presei ruse, Inspectia sanitara rusa "Rospotrebnadzor" este dispusa sa studieze solicitarile de reluare a exporturilor de vinuri catre Rusia ale tuturor fabricilor vinicole din Moldova, daca produsele lor vor corespunde standardelor ruse.

Anterior, Presedintele Voronin a declarat ca este impotriva ca doar unele intreprinderi sa reia exportul si ca ar trebui ca toti vinificatorii moldoveni sa poata livra produse pe piata rusa. Expertul Centrului analitic "Expert-grup", Alex Oprunenco, referindu-se la pesresctivele reluarii exportului de vinuri in Rusia, ne-a spus ca probabilitatea anularii embargoului impus de Federatia Rusa fata de importul de vinuri din R. Moldova este pusa sub semnul intrebarii.

Sursa citata ne-a mai spus ca chiar daca va fi reluat exportul de vinuri, R. Moldova nu va mai detine cota de altadata. De asemenea, el crede ca ridicarea embargoului nu va insemna in mod automat revitalizarea sectorului vitivinicol din R. Moldova . in acest sens, vor avea de castigat doar cele mai competitive intreprinderi, si, in primul rand, cele de peste Nistru, favorizate de catre Moscova.

Anterior, Gheorghe Cozub, presedintele Uniunii producatorilor si exportatorilor de vinuri, si-a exprimat neincrederea fata de reluarea imediata a exportului de vinuri in Rusia. Astfel, deocamdata, se pare ca vinurile moldovenesti nu se vor intalni degraba pe piata Rusiei.

Bloombiz

(Sursa: Rador)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.