Vecinii Rusiei, victime colaterale in razboiul lui Putin cu Merkel si Obama

Luni, 23 Februarie 2015, ora 18:00
3320 citiri
Vecinii Rusiei, victime colaterale in razboiul lui Putin cu Merkel si Obama
Foto: NBC News

Nu doar Rusia are de suferit in urma sanctiunilor economice dictate de Occident in urma crizei din Ucraina. Estonia, Lituania si Letonia, cele mai noi membre ale zonei euro, vor suferi de asemenea pierderi colaterale in 2015.

Exportatorii din cele trei tari vor avea de infruntat pierderea unei cincimi din valoarea bunurilor exportate in Rusia, in decursul acestui, arata un studiu efectuat de expertii bancii daneze Danske Bank. citat de Bloomberg.

Pierderi de 690 de milioane de euro

Rusia primea pana acum 4,4% din exporturile Lituaniei, 6,3% din cele ale Letoniei si 5,5% din bunurile exportate de estonieni. Analistii Danske Bank considera ca nivelul exporturilor catre Rusia din acest an se va reduce cu 18 pana la 25 de procente, in cazul celor trei tari baltice.

Totalul pierderilor ajunge la aproximativ 690 de milioane de euro, mai spun expertii danezi.

Cele trei economii din zona baltica sunt afectate si in plan intern de criza ruso-ucraineana, cresterea economica estimata pentru anul in curs fiind ajustata cu 1,3 pana la 1,7 puncte procentuale fata de anul 2014, conform unei analize Bloomberg.

In cifre, raportandu-ne la estimarile FMI privind PIB al celor trei tari, pierderea se ridica la 1,58 miliarde de dolari.

Realitatea ar putea sa fie insa mult mai dura in cazul Estoniei si Letoniei, tari in care cresterea economica reala din 2014 s-a dovedit a fi mult sub nivelul anticipat de catre oficiali.

Fara datorii mari

Cel putin pentru moment, socul economic resimtit de pierderea unei importante parti din piata Rusiei nu va fi resimtit atat de drastic de cele trei tari, deoarece ele figureaza printre statele cu cel mai redus grad de indatorare din zona euro.

Spre exemplu, Estonia a inregistrat un nivel al datoriei publice de doar 11% din PIB in 2014, de sase ori mai putin decat Finlanda, iar cresterea economica din regiunea baltica va avea un ritm destul de accelerat raportat la actuala situatie din zona euro, arata aceeasi analiza Bloomberg.

Analistii danezi considera ca un efect benefic il au si localnicii, care anul trecut au avut un nivel al consumului mai ridicat decat cel al cresterii economice, se arata in analiza Danske Bank.

#pierderi colaterale sanctiuni Rusia, #exporturi tarile baltice, #pierderi tarile baltice, #analiza Danske Bank , #Rusia