Un oficial corupt din Rusia, a primit o amenda-record de zece milioane de dolari

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 19:35
931 citiri
Un oficial corupt din Rusia, a primit o amenda-record de zece milioane de dolari

Un tribunal din republica rusa Tatarstan l-a condamnat pe un oficial corupt la plata unei amenzi-record in valoare de 300 de milioane de ruble (zece milioane de dolari) pentru luare de mita.

Aleksander Timofeiev, in varsta de 55 de ani, fost sef de district in aceasta republica, a fost condamnat de Curtea Suprema din Tatarstan luni, pentru luare de mita. In octombrie, Timofeiev a luat mita cinci milioane de ruble (peste 160.000 de dolari) de la un om de afaceri local, care voia sa obtina loturi de teren in districtul condus de el, dar a fost prins in flagrant, a precizat Curtea, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.

Procurorii au cerut noua ani de inchisoare impotriva lui Timofeiev si o amenda de 500 de milioane de ruble (16 milioane de dolari), dar judecatorul a refuzat sa-l plaseze in detentie, din motive medicale si pentru ca ii are in ingrijire pe parintii sai batrani si doi copii minori.

Oficialul este prima victima a noii legislatii a Kremlinului, promulgata in mai, care propune amenzi foarte mari pentru mita. Amenda este totusi cea mai mare din istoria moderna a Rusiei. Avocatul lui Timofeiev a declarat luni ca nu stie daca acesta va putea plati aceasta suma, potrivit publicatiei Vedomosti. Deocamdata nu se stie daca procurorii sau avocatii apararii vor face apel impotriva sentintei.

"Acesta ar putea fi un mod de a permite unor oficiali sa scape de o pedeapsa reala", a apreciat marti Kiril Kabanov, presedintele Comitetului national anticoruptie, referindu-se la aceasta amenda. "Dar astfel de amenzi sunt necesare deoarece coruptia este o afacere si trebuie lovit acolo unde doare", a adaugat Kabanov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coruptie Rusia, #amenda oficial corupt, #amenzi coruptie , #Rusia