UE vrea Nabucco, dar fara sa dea bani

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 17:10
1431 citiri

Oficialii europeni si-au exprimat astazi sprijinul pentru proiectul Nabucco, destinat sa reduca dependenta Europei de gazul rusesc, dar fara sa ofere finantare directa pentru proiect, relateaza Reuters.

Dupa mai multe intarzieri, proiectul Nabucco a primit un nou elan dupa criza gazului dintre Rusia si Ucraina, care a dus la intreruperea pentru doua saptamani a aprovizionarii tarilor europene. Oficiali din UE si Asia Centrala s-au intalnit marti la Budapesta pentru a discuta despre proiectul al carui cost este evaluat la 8-10 miliarde de euro si care trebuie sa transporte gaz pe o distanta de 3.300 de kilometri, din regiunea caspica prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la un centru de distributie din Austria. Nabucco ar trebui sa furnizeze 5% din gazul de care are nevoie Europa.

Premierul ceh Mirek Topolanek, care detine presedintia Uniunii Europene, a declarat ca este timpul ca blocul sa contribuie la avansarea proiectului, pentru a-si diversifica resursele si a-si reduce dependenta de gazul rusesc.

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany, gazda conferintei, a spus ca UE ar trebui sa contribuie la finantarea Nabucco, pentru ca este o problema de securitate nationala, si nu doar un proiect comercial. "A avea sau a nu avea energie ar putea deveni o problema de suveranitate nationala si stabilitate", a spus Gyurcsany. "Este timpul ca UE sa isi asume riscurile financiare pe care companiile private nu sunt dispuse sa si le asume, pentru ca vad clar ca aceasta nu este o initiativa comerciala".

Gyurcsany a cerut Uniunii sa ofere in urmatoarele luni pana la 300 de milioane de euro nerambursabili pentru finantarea Nabucco si alte imprumuri prin Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstruc?ie si Dezvoltare.

insa comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a spus ca desi UE poate oferi imprumuturi si garantii, nu ar trebui sa ia in considerare finantarea proiectului. "Cred ca putem facilita obtinerea imprumuturilor, intr-o situatie atat de dificila pe piata creditelor. Dar nu vom merge mai departe pentru ca nu are sens, pentru ca atunci nu ar mai fi proiectul unui consortiu, ci un parteneriat public-privat si nu sunt pregatit in acest stadiu nici sa ma gandesc la o asemenea optiune", a spus Piebalgs.

BERD a anuntat marti ca ar putea contribui financiar la proiectul de construire a conductei de gaze naturale Nabucco. La randul sau, BEI ar fi dispusa sa asigure pana la 25% din finantarea proiectului de gazoduct Nabucco, cu mai multe conditii, a anuntat marti presedintele BEI, Philippe Maystadt.

Una dintre dificultatile cu care se confrunta proiectul este sa gaseasca suficiente resurse de gaz, criticii spunand ca singura care poate aproviziona conducta este Rusia, care planuieste un proiect concurent, South Stream. Potentialii furnizori pentru Nabucco, precum Turkmenistan, Azerbaijan si Kazahstan, ezita sa semneze pana cand nu este obtinuta finantarea si conducta nu a fost construita. Iranul, care este dispus sa furnizeze gaz conducte, nu este acceptabil din punct de vedere diplomatic, in timp ce infrastructura irakiana este departe de a fi adecvata.

#nabucco, # gaz, # conducta, # southstream, # europa, # finantare, # rusia, # dependenta , #Rusia