UE sesizeaza OMC pentru embargoul Rusiei privind produsele din carne de porc

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 17:30
1774 citiri
UE sesizeaza OMC pentru embargoul Rusiei privind produsele din carne de porc

Uniunea Europeana a decis sa aduca in fata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) conflictul sau cu Rusia privind exporturile europene de carne de porc, potrivit unui comunicat dat publicitatii marti la Geneva.

"Cerem deschiderea unor consultari", intr-o prima etapa a procedurii de reglementare a diferendului, conform prevederilor OMC, a anuntat un purtator de cuvant al UE.

Aceste consultari urmeaza sa dureze 60 de zile. Daca la sfarsitul perioadei nu se ajunge la niciun acord intre cele doua parti, atunci se trece la etapa urmatoare - tribunalul de arbitraj, insarcinat sa decida in astfel de dosare.

Rusia a impus in luna ianuarie interdictii la carnea de porc din Europa, dupa descoperirea unui caz de pesta porcina africana in Lituania.

Potrivit UE, masura a provocat pierderi estimate la patru milioane de euro pe zi pentru industria carnii de porc din Europa.

Intre timp, UE a decis sa deblocheze sapte milioane de euro - jumatate pentru sustinerea masurilor sanitar-veterinare de preventie si cealalta jumatate pentru crescatori - pentru a veni in ajutorul tarilor cel mai afectate de embargoul rus, respectiv Polonia si tarile baltice.

Piata rusa reprezinta un sfert din exporturile europene de produse porcine, in principal din Olanda, Germania si Danemarca, in valoare totala anuala de 1,4 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exporturi europene carne porc, #import carne Rusia, #exporturi produse porcine , #Rusia