UE considera ca Rusia foloseste conflictele comerciale in scopuri politice

Marti, 19 Decembrie 2006, ora 11:55
1087 citiri

Acuzatiile la adresa Moscovei, potrivit carora statul rus s-ar folosi de problema importului de carne pentru a provoca schisma in randul membrilor Uniunii Europene (UE) si a-si recuceri pozitiile politice pierdute, acutizeaza tensiunea dintre UE si vecinul sau nordic, din ce in ce mai sigur de fortele sale, noteaza publicatia americana The Wall Street Journal.

Reprezentantii Comisiei Europene s-au plans, joi, de incercarile Rusiei de a incheia acorduri separate privind importul de carne cu Germania si Irlanda, in conditiile impunerii concomitente a embargoului asupra importurilor de carne din alte tari ale UE. Astfel, reprezentan tii Comisiei Europene au declarat ca intentioneaza sa abordeze acest subiect in cadrul summitului liderilor UE, care a inceput in data de 14 decembrie la Bruxelles. "I-am spus Rusiei ca nu consider am drept un lucru admisibil mentinerea de contacte doar cu anumiti reprezentanti ai blocului, - a declarat reprezentantul Comisiei, Philip Tod. - Rusia trebuie sa vada in UE un tot intreg".

Analistii afirma ca Rusia cauta punctele cele mai vulnerabile ale UE, pentru a provoca o schisma interna, iar aceste puncte se dovedesc a fi agricultura si energetica. "Ei (rusii) actioneaza dupa principiul ?dezbina si vei stapani'. Exact un asemenea sistem se contureaza", explica David Kernohan de la Centrul de studiere a politicii europene de la Bruxelles. Acest repros s-a facut auzit pe fondul cresterii tensiunilor in relatiile dintre UE si Rusia: Moscova este motivul majoritatii disputelor din interiorul UE, dispute care a aparut din cauza diferentelor de opinie cu privire la modul in care ar trebui interpretat rolul Rusiei, principal furnizor de petrol si gaz catre statele membre.

Aceste tensiuni, atat in interiorul UE, cat si intre Bruxelles si Moscova, au iesit in prim plan in luna noiembrie, cand Polonia a blocat negocierile UE pe marginea noului proiect de acord, care contura reltiile cu Rusia in domeniul comertului, energeticii si politicii comerciale. Acest gest al Poloniei a fost determinat de faptul ca, anul trecut, Moscova impusese embargo asupra importului de carne din aceasta tara, declarand ca sistemul de certificare al Varsoviei se remarca prin nesiguranta si coruptibilitate. Acum Rusia declara ca, de la inceputul lui ianuarie, ar putea impune embargo asupra importurilor de carne din intreaga UE, pentru ca nu este convinsa ca Bruxelles-ul este capabil sa nu admita importurile de carne din Bulgaria si Romania, unde au fost inregistrate cazuri de imbolnaviri infectioase la porci si bovine. In opinia Moscovei, carnea din aceste tari ar putea fi reexportata din alte state ale UE, in conditiile in care la inceputul acestui an Bulgaria si Romania vor adera la Uniune.

Reprezentantii Bruxelles-ului afirma ca UE detine un complex de masuri pentru a putea preveni intermedierea importurilor de carne infestata din aceste doua tari, estimand ca actiunile partii ruse au un evident substrat politic: dorinta de a provoca schisma in interiorul UE, care poarta negocieri comerciale in numele tuturor membrilor sai si care are o politica a comertului unica. Cu putin timp inainte de inceperea summitului de la Bruxelles, premierul Finlandei si presedintele in exercitiu al UE, Matti Vanhanen, a declarat in fata jurnalistilor: "Cred ca in chestiuni de acest gen, tarile din UE ar trebui sa se prezinte ca un grup consolidat. Mizez pe faptul ca membrii UE se vor sprijini reciproc".

Saptamana aceasta, autoritatile ruse au declarat ca Moscova este dispusa sa faca o exceptie pentru tarile care vor promite sa nu importe carne din Balcani. Miercuri, 13 decembrie, la Moscova au fost primiti reprezentan ti ai Germaniei, iar in data de 14 decembrie capitala rusa a fost vizitata de o delegatie din Irlanda. Rusia a declarat ca este dispusa sa semneze contracte analoge cu Franta, Olanda, Italia si Danemarca. In acelasi timp, diplomati din Germania si Irlanda au asigurat ca vor actiona in conformitate cu politica de comert a Comisiei Europene, dar ca nu exclud posibilitatea unor viitoare negocieri cu Moscova.

Rusia declara ca un acord pancontinental nu este posibil, deoarece orice tara de la care Rusia va refuza sa cumpere carne ar putea impune veto asupra acordului comun. "Avem intrebari serioase la adresa unora dintre aceste tari, de exemplu fata de Polonia", a declarat intr-un interviu acordat agentiei ITAR-TASS directorul Rosselhoznadzor (agentia pentru supraveghere veterinara si fitosanitara din Rusia), Serghei Dankvert.

Ca urmare a unei asemenea interdictii, vanzarile de carne din Polonia in Rusia au scazut, in prima jumatate a anului 2006, la 200.000 de euro, comparativ cu 25,4 milioane de euro cat se inregistra in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, Zbigniew Gnatowski, secretarul de presa al reprezentantei Poloniei in UE, subliniaza ca in ultimii doi ani exportul de carne din Polonia in Germania s-a majorat mai mult de doua ori. "Nu se poate afirma ca in Rusia standardele sunt mai ridicate decat in Germania", afirma Gnatowski.

Potrivit UE, anul trecut, castigul provenit din exportul de carne europeana in Rusia s-a ridicat la 1,7 miliarde de euro, noteaza in final publicatia americana.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)