Ucraina se zbate sa supravietuiasca. Rusia ii poate cere oricand falimentul

Joi, 20 August 2015, ora 12:43
3959 citiri
Ucraina se zbate sa supravietuiasca. Rusia ii poate cere oricand falimentul
Foto: Kremlin

Lovita de urmarile conflictului declansat in estul tarii in urma cu aproape un an si jumatate, economia Ucrainei este in cadere libera. Al doilea trimestru al acestui an a marcat o scadere a PIB-ului la o rata anuala de 15 procente, dupa ce economia se scufundase cu 18% si in primele trei luni.

Nu mai este de mirare deci, dorinta Kievului de a obtine o reducere a datoriei de la creditorii sai. Dupa luni intregi de negocieri, saptamana aceasta, guvernul ucrainean si creditorii ar putea ajunge la o intelegere, anunta The Economist.

Creditori necunoscuti

Vreme de cateva luni, nici macar ministrul de Finante de la Kiev, Natalie Jaresko, nu a stiut clar cui datoreaza bani tara sa.

Pana acum au iesit la iveala numele companiilor Franklin Templeton, care detine 9 miliarde de dolari din creantele Kievului, si BTG Pactual din Brazilia.

Inca din start, creditorii au fost de acord cu necesitatea usurarii poverii datoriilor, dar contradictiile au aparut in momentul stabilirii formei sub care urma sa se faca acest lucru.

Varianta agreata de creditori se referea la extinderea perioadei de maturitate, impingand cu cativa ani termenul la care guvernul de la Kiev ar fi fost nevoit sa isi rascumpere obligatiunile.

O astfel de chestiune contravine insa memorandumului semnat de Ucraina cu FMI, prin care Kievul a beneficiat de imprumuturi de 7 miliarde de dolari numai in acest an.

Conditiile in care FMI a acceptat sa crediteze Ucraina vizeaza achitarea a 15,3 miliarde de dolari din datorii si dobanzi pana in 2018, urmand ca, in 2020, tara sa ajunga la un grad de indatorare de 70% din PIB.

Tinta principala a memorandumului dintre Ucraina si FMI este atingerea unei nevoi anuale de finantare bruta de 10% din PIB.

Aceasta inseamna ca extinderea termenului de maturitate nu ar rezolva nimic, o stergere partiala a datoriilor Ucrainei impunandu-se de urgenta.

In prima faza, Kievul s-a hazardat sa solicite stergerea a 40% din datorii, dar cele mai recente vesti din tabara creditorilor arata ca acestia s-ar putea declara de acord cu o steregere a datoriilor in proportie de cel mult 5%.

La mana Rusiei

Kievul este fortat sa ajunga la un compromis cu creditorii sai, in caz contrar guvernul ucrainean fiind nevoit sa declare incapacitatea de a rambursa platile obligatiunilor, inclusiv cea de 500 de milioane din 23 septembrie.

Chiar si cu un accord privind stergerea unei parti a datoriilor sale, sistemul financiar al Ucrainei va fi intr-o stare jalnica.

In plus, unul dintre creditorii tarii, poate si cel mai periculos, Rusia, a refuzat sa ia parte la discutii, asteptand in decembrie plata a 3 miliarde de dolari pentru obligatiunile detinute.

O clauza extrem de ciudata a acelei serii de obligatiuni ii permite creditorului sa ceara Kievului declararea incapacitatii de plata in orice moment dupa ce gradul de indatorare al tarii a depasit 60% din PIB.

#creditori Ucraina, #datorie Ucraina Rusia, #economie Ucraina, #stergere datorii Ucraina , #Rusia