SUA si UE au inasprit sanctiunile impotriva Rusiei. Moscova reactioneaza

Joi, 17 Iulie 2014, ora 10:25
1423 citiri
SUA si UE au inasprit sanctiunile impotriva Rusiei. Moscova reactioneaza

Statele Unite si Uniunea Europeana au decis miercuri seara sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina, au anuntat surse diplomatice si Trezoreria americana. Rusia a apreciat joi ca noile sanctiuni adoptate de Statele Unite sunt "scandaloase" si "total inacceptabile".

Printre cei vizati de sanctiunile americane se numara gigantul petrolier Rosneft, grupul rus Gazprom, Gazprombank si autoritatile separatiste de la Donetk, potrivit unui comunicat al Trezoreriei americane.

Potentialele active ale grupului Rosneft in Statele Unite vor fi inghetate, iar intreprinderile americane nu sunt autorizate sa efectueze tranzactii cu acest gigant petrolier.

Astfel, administratia presedintelui american Barack Obama raspunde "ocuparii Crimeei" si "tentativelor repetate ale Rusiei de a destabiliza estul Ucrainei", afirma Trezoreria.

La randul lor, europenii reuniti la summitul de la Bruxelles au decis inghetarea programelor desfasurate in Rusia de catre Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a afirmat o sursa diplomatica.

Moscova califica noile sanctiuni americane drept "inacceptabile" si promite un raspuns

Rusia a apreciat joi ca noile sanctiuni adoptate de Statele Unite sunt "scandaloase" si "total inacceptabile", promitand sa le raspunda prin masuri "dureroase", a anuntat viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de AFP.

"Noua decizie a administratiei americane de a introduce sanctiuni, sub un pretext fals si inselator, impotriva unui anumit numar de entitati si indivizi rusi nu poate fi calificata altfel decat scandaloasa si total inacceptabila", a declarat el, citat de agentia Interfax, adaugand ca Moscova va lua masuri care "vor fi pentru Washington grave si dureroase".

"Nu dorim un efect temporar si nu intentionam sa copiem metodele administratiei americane (...). Nu vom raspunde provocarii si vom actiona calm", a afirmat Riabkov.

"Tendinta de a-si impune vointa politica asupra altor state domina la Washington. Aceasta tendinta este gresita si sortita esecului. (...) Decizia Statelor Unite va duce doar la tensionarea relatiilor ruso-amricane", a subliniat oficialul rus.

In opinia sa, "Washingtonul trebuie sa inteleaga ca astfel de metode au efecte nefaste nu doar asupra parteneriatului cu Moscova, ci si asupra politicii externe si a intereselor economice ale Statelor Unite".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctiuni Rusia, #criza Ucraina, #sanctiuni SUA Rusia , #Rusia