Stratfor: Statele Unite ar putea aranja masa dialogului dintre Rusia si Turcia

Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:30
3361 citiri
Stratfor: Statele Unite ar putea aranja masa dialogului dintre Rusia si Turcia
Foto: Wikimedia

Dupa ce a rezolvat problema acordului nuclear cu Iranul, Washingtonul mai are de depasit o singura problema regionala: lovitura decisiva aplicata Statului Islamic. Pentru acest lucru insa, strategii americani vor trebui sa faca mai multe eforturi decat era de asteptat.

Cheia problemei pare sa stea in mainile Turciei, un aliat NATO de care SUA are din ce in ce mai multa nevoie in regiune. Iar pentru a putea folosi Turcia la capacitate maxima, americanii au nevoie sa aseze Moscova si Ankara la masa dialogului, considera analistii Stratfor.

Ofensiva blocata

La sol, americanii sustin deja trupele kurzilor din estul Eufratului si trupele irakiene de la granita dintre Siria si Irak, dar au nevoie de ajutorul militar al Ankarei pentru a inchide, la vest de Eufrat, cercul din jurul taberei ISIL din Raqqa.

Turcia ar fi dispusa sa trimita trupe la sol in Siria, in special dupa atacul sangeros declansat saptamana trecuta de teroristii ISIL in centrul Istanbului.

Insa, marea piedica in calea acestor planuri se dovedeste Rusia, tara care deja actioneaza aerian in razboiul din Siria de partea trupelor regimului Assad.

Dupa incidentul din 24 noiembrie, in care avioanele de vanatoare ale Turciei au doborat un bombardier rusesc la granita cu Siria, relatiile dintre Moscova si Ankara au fost inghetate.

Mai mult, Rusia a anuntat ca va creste prezenta fortelor aeriene in Siria si a precizat ca acestea vor fi protejate de baterii de rachete anti-aeriene, lucru care face mai mult decat dificila implicarea directa a Turciei in zona.

Pe frontul din Siria, relatiile dintre fortele militare ale Rusiei si cele ale Statelor Unite au fost negociate inca din prima saptamana a interventiilor aeriene ordonate de Moscova.

De la incidentul care a dus la tensionarea relatiilor dintre Rusia si Turcia, oficialii americani incearca din rasputeri sa negocieze un acord similar intre Moscova si Ankara pentru a continua cu planurile ofensivei duse impotriva ISIL.

Secretarul de Stat John Kerry a efectuat o tatonare a terenului, la Moscova, in cursul lunii decembrie, si va relua, cel mai probabil discutia negocierilor ruso-turce pe 20 ianuarie, in cadrul intalnirii cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Front diplomatic

Lista subiectelor care vor fi abordate de sefii diplomatiei din cele doua tari va cuprinde, cel mai probabil, discutii pe tema conflictului din Ucraina si a acordului Minsk II, ca si o trecere in revista a gruparilor care vor fi acceptate la negocierile de pace din Siria ce vor debuta pe 25 ianuarie.

In problema siriana insa, Turcia are un cuvant important de spus prin vocea factiunilor minoritare pe care le sponsorizeaza, dar conflictul inghetat care exista intre Ankara si Moscova poate periclita evolutia discutiilor pe tema razboiului civil din Siria.

In privinta relatiei directe cu Moscova, Washingtonul are cativa asi in mana pe care ii plimba provocator in discutiile ce vizeaza criza din Ucraina si procesul de extindere al NATO in estul Europei.

Un prim avantaj al Washingtonului si al aliatilor din UE este acela ca sanctiunile impuse Moscovei pentru criza din Ucraina sunt dictate separat in ceea ce priveste anexarea Crimeei si intretinerea razboiului hibrid din estul Ucrainei.

Din acest punct de vedere, oficialii americani pot considera o usoara ameliorare a regimului economic impus Rusiei fara sa cedeze insa de tot in fata pretentiilor Moscovei.

Pe de alta parte, Kremlinul trebuie sa fi privit cu atentie la circuitul est-european intreprins de Victoria Nuland, iar acest lucru o reflecta si intalnirea de patru ore pe care Nuland a avut-o pe 15 ianuarie, la Kaliningrad, cu consilierul prezidential Vladislav Surkov.

Vizita din enclava rusa de la tarmul Marii Baltice a fost introdusa in programul de vizite al lui Nuland care a inclus Lituania, Romania, Bulgaria si Turcia.

In strategia SUA, aceste patru tari sunt considerate factorii care pot contrabalansa influenta Rusiei din Marea Baltica pana la Marea Neagra.

In intalnirile programate in cele patru tari aliate, Nuland a abordat atat tema securitatii energetice a regiunii, indemnand guvernele locale sa reduca pe cat cu putinta dependenta de gazele naturale furnizate de Rusia, dar a atins si subiecte care vizeaza angajamentul Washingtonului de a se implica in asigurarea securitatii in regiune.

Spre exemplu, Polonia si Lituania cer o prezenta permanenta si vizibila a trupelor NATO in zona Marii Baltice, in vreme ce Romania intentioneaza sa devina mai activa in bazinul Marii Negre.

Chiar si afectata de criza economica, Rusia este de asteptat sa nu digere atat de bine aceste vesti privind sporirea prezentei NATO in aceste zone.

Marea Neagra, carte de sacrificiu

Chestiunea aceasta aduce din nou in prim plan Turcia si rolul asumat de paznic al stramtorilor de la Marea Neagra.

Conventia de la Montreux limiteaza numarul, dimensiunile si durata sederii navelor militare in bazinul Marii Negre, impunand o limita in dezvoltarea unei forte maritime de temut.

Chiar si in baza prevederilor conventiei, SUA ar avea nevoie de votul Turciei in cadrul NATO pentru a aduce un numar superior de vase de razboi puternice in Marea Neagra si a creste frecventa cu care acestea se rotesc in cadrul exercitiilor derulate in Europa.

Victoria Nuland si vicepresedintele Joe Biden se vor reuni la sfarsitul acestei saptamani in Turcia pentru discutii cu liderii de la Ankara.

Cei doi oficiali americani ar putea aborda atat problema reluarii discutiilor dintre Moscova si Ankara, dar ar putea anunta si un suport mai mare al NATO in mentinerea securitatii in regiunea Marii Negre.

Ori, acesta ar putea fi factorul declansator care sa-i faca pe liderii rusi sa considere ca Ankara se retrage prea rapid in cercul de protectie oferit de aliatii Occidentali.

In acest caz, o eventuala propunere de reluare a dialogului dintre Rusia si Turcia ar putea veni chiar din partea Moscovei, deschizand posibilitatea realizarii unui compromis in criza din Siria.

#extindere NATO, #dialog Moscova Ankara, #sanctiuni economice Rusia, #negocieri pace Siria , #Rusia