Spionaj economic: cine este si pentru cine lucra cetateanul rus acuzat

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 14:32
1988 citiri
Spionaj economic: cine este si pentru cine lucra cetateanul rus acuzat

Ambasadorul Federatiei Ruse, Oleg Malghinov, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca reprezentantii ambasadei nu s-au intalnit cu cetateanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic, iar in prezent nu detine informatii despre cine este, unde lucreaza si ce facea in Romania.

"Va voi spune sincer: in calitate de ambasador nu detin foarte multe informatii oficiale. Am inceput si noi sa extragem informatii despre acest caz din ziare si de pe site-urile diverselor organizatii din Romania", a afirmat ambasadorul Malghinov, intr-un interviu difuzat duminica, la ora 10.00, in emisiunea "Dupa 20 de ani? de la Pro TV.

El a precizat ca, potrivit demersurilor efectuate de la Ambasada pe langa MAE roman, o intalnire a reprezentantilor consulari rusi cu acesta urmeaza sa fie organizata. Intrebat daca pana in prezent nu s-a intalnit cu el, ambasadorul a precizat ca nu stie cine este.

"Nici nu stim cine este. Nu stim de unde este, unde lucreaza, ce facea in Romania. Asteptam un raspuns din partea MAE, cred ca ne vor raspunde si ne vor ajuta sa ne intalnim cu el (...) Vom astepta intalnirea, speram ca aceasta va avea loc in scurt timp si atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se intampla cu adevarat", a spus ambasadorul.

De asemenea, intrebat daca in calitate de ambasador nu ar fi trebuit sa fie la curent cu activitatea acestuia, Malghinov a spus ca este o intrebare "ipotetica" si ca in presa romana s-au scris multe lucruri de domeniul "romanelor politiste", precizand ca el se ocupa de activitatea diplomatica.

Malghinov a mai spus ca nu a primit la Ambasada informatii despre companii rusesti interesate sa investeasca in extractia de minereuri din Romania.

"Da, ni s-au adresat anumiti investitori interesati de procesul de privatizare, de posibilitatile de participare, de conditii. Ei ni se adreseaza direct. Dar interesul lor nu era legat de minereuri. Da, stiti ca pe piata din Romania este prezenta compania petroliera Lukoil, care isi desfasoara activitatea in cateva sectoare. Si alte companii isi planifica venirea in Romania, dar pana acum aceasta a fost pentru mine prima informatie extrem de neasteptata, aparuta in ziare", a spus Malghinov.

El a explicat ca in Rusia exista suficiente minereuri, iar interesul este de a aduce investitori pentru a explora propriile zacaminte, precum si pentru prelucrarea acestora.

Cazul a starnit ingrijorare in randul oamenilor de afaceri din Rusia

Malghinov a mai spus ca a fost intrebat de oameni de afaceri rusi interesati de Romania si care au aflat de acest caz daca mai este cazul sa mai vina pe piata romaneasca.

"Va spun cu sinceritate, mi s-au adresat oameni de afaceri, care m-au intrebat, daca este vorba despre investigatii de natura economica, daca are rost sa mai vina in Romania dupa cele intamplate. Le-am spus sa mai astepte, sa vedem ce se intampla", a mai spus el.

Ministerul roman de Externe a precizat pe 31 octombrie, ca a transmis partii ruse clarificarile necesare privind cazul cetateanului rus cercetat de DIICOT pentru ca a fost depistat avand in posesie documente clasificate ale IPROMIN SA, informand si ca acesta nu a fost retinut.

#spionaj rusesc Romania, #acuzatii spionaj rusesc Romania, #ambasador Rusia spionaj rusesc , #Rusia