Spatiul cosmic, prioritate pentru Rusia. Aloca 40 miliarde de euro pana in 2020

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 12:21
2331 citiri
Spatiul cosmic, prioritate pentru Rusia. Aloca 40 miliarde de euro pana in 2020
Sursa foto: Universetoday.com

Rusia va investi 1.600 miliarde de ruble (39,6 miliarde de euro) in programele sale spatiale pana in 2020, a anuntat vineri presedintele rus Vladimir Putin, facand din acest domeniu o prioritate pentru tara.

"Intre 2013 si 2020, aproximativ 1.600 miliarde de ruble vor fi alocate programelor spatiale", a afirmat Putin, in cadrul unei vizite la situl unde se construieste cosmodromul Vostocinii, in Extremul Orient rus, relateaza AFP si RIA Novosti.

Putin a facut aceasta vizita cu ocazia Zilei internationale a aviatiei si cosmonauticii, marcata la 12 aprilie in intreaga lume si mai cu seama in Rusia, care in epoca URSS a fost prima tara care a trimis un om in spatiu.

In anul 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a realizat primul zbor al omului in spatiu, cu o durata de 108 minute. De atunci, mai mult de 500 de astronauti din peste 40 de tari ale lumii au efectuat zboruri spatiale de lunga durata, iar unii chiar au iesit in spatiu deschis.

"Dezvoltarea potentialului nostru (n.r. spatial) va fi pe viitor una din prioritatile politicii de stat", a asigurat presedintele rus, aflat in vizita la cosmodromul Vostocinii din regiunea Amur, de unde a avut o videoconferinta cu astronautii care se afla in prezent pe Statia Spatiala Internationala (ISS) si i-a felicitat cu sarbatoarea profesionala.

Presedintele rus nu exclude infiintarea unui Minister al Spatiului Cosmic

Abordand o serie de probleme din domeniul dezvoltarii spatiale, Putin si-a exprimat speranta ca noul cosmodrom Vostocinii din Amur sa fie utilizat pe viitor de agentiile spatiale ale UE si SUA.

"Sper foarte mult ca acesta sa fie utilizat nu doar de specialistii nostri, ci si de colegi ai nostri din SUA si UE, precum si din alte tari. Planificam sa efectuam de aici lansari de rachete; intentionam sa ne ocupam pe viitor cu explorarea in profunzime a spatiului. Aici este o platforma foarte buna pentru acest lucru", a declarat Putin, citat de RIA Novosti.

Primele lansari de pe Vostocinii sunt programate pentru 2015, iar din 2018 ar urma sa inceapa lansarile spatiale cu echipaj uman, a mai spus Putin, adaugand ca Rusia va inchiria inca o perioada de timp cosmodromul Baikonur din Kazahstan, dar a atras atentia ca acesta a fost construit in perioada sovietica si este deja uzat moral si tehnic.

In acelasi context, seful statului rus nu a exclus infiintarea unui Minister al Spatiului, Rusia punand un accent major pe rolul sau de mare putere in domeniul spatial, la concurenta cu SUA si China.

#investitii program spatial Rusia, #explorare spatiu cosmic, #cosmodrom Rusia, #Putin programe spatiale , #Rusia