Scutul anti-racheta, degeaba? Cursa inarmarii cu hipersonice ar putea fi fatala

Marti, 30 Iunie 2015, ora 17:35
7735 citiri
Scutul anti-racheta, degeaba? Cursa inarmarii cu hipersonice ar putea fi fatala
Foto: Pixabay

Cel mai recent proiect secret derulat de indstria militara din Rusia vizeaza construirea unei rachete nucleare hipersonice capabila sa penetreze cele mai avansate scuturi anti-racheta, conform expertilor militari.

Noul proiect face parte din strategia de a moderniza capacitatile nucleare ale Rusiei. Timp de mai multi ani, inginerii rusi au lucrat la racheta nucleara Yu-71, in cadrul unui proiect denumit "Proiectul 4202", relateaza revista International Business Times.

Viteza record

Racheta nucleara hipersonica se presupune a fi capabila sa atinga o viteza de 11 200 de km/h si ar urma sa fie extrem de manevrabila.

Pana acum, Rusia a efectuat patru teste cu racheta Yu-71, ultimul fiind facut in 26 februarie, dupa cum relateaza agentia Sputnik News, citand un raport al Jane's Intelligence Review.

"Acest lucru ar permite Rusiei sa efectueze atacuri aeriene la scara redusa impotriva unei tinte selectate. Daca este sa tinem cont de abilitatea armei de a penetra scuturile anti-racheta, Moscova nu are nevoie decat de o singura lovitura", se arata in raport.

Conform raportului Jane's Intelligence Review, Rusia ar putea construi, intre 2020 si 2025, 24 de astfel de rachete nucleare Yu-71.

Pe langa aceasta, rusii se pregatesc sa dezvolte pana atunci racheta balistica intercontinentala Sarmat, care ar putea fi folosita la expedierea Yu-71 impotriva unor tinte mai indepartate.

Cursa contra cronometru

In acelasi timp, Statele Unite si China au anuntat ca au in lucru proiecte pentru rachete hipersonice asemanatoare, fapt care starneste ingrijorarea asupra unei noi curse a inarmarii derulate intre fortele nucleare de top ale lumii.

China a testat deja de patru ori, din ianuarie 2015, racheta hipersonica "Wu-14". Despre aceasta se afirma ca poate atinge aceeasi viteza si, de asemenea, ca poate sa sparga scutile anti-racheta ale Statelor Unite.

SUA a reusit sa dezvolte un proiect similar, dar care zboara cu o viteza mult mai redusa, de doar 6100 km/h, dupa cum relateaza revista Inquistr.

#rachete nucleare Rusia, #scut antiracheta, #proiect secret racheta Rusia , #Rusia

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați