Rusii verifica la sange alimentele importate din UE. Nimic nu mai trece!

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 15:09
2539 citiri
Rusii verifica la sange alimentele importate din UE. Nimic nu mai trece!
Foto: Pixabay

Produsele alimentare de import din Rusia vor trece printr-un filtru special pentru a elimina orice sansa de spargere a blocadei instituite de Kremlin pentru alimentele din UE, a anuntat Ministerul Agriculturii de la Moscova.

Masura evidentiaza si mai mult tensiunile dintre Moscova si Bruxelles, oficialii din ambele tabere recurgand la sanctiuni economice in urma conflictului generat de criza din Ucraina, arata agentia moscovita Sputnik.

Bariera stricta

Rusia va impune reguli stricte si la importul alimentelor din tarile neimplicate in conflictul derulat intre Occident si Moscova, eliminand astfel orice portita prin care alimentele produse in UE s-ar putea strecura in tara, a declarat ministrul Agriculturii, Alexander Tkacev.

"Lista produselor de import interzise este in discutie si, din punctul meu de vedere, nu cred ca va fi marita.

Vom face cateva corectii si specificatii pentru a preveni intrarea pe piata interna a unor alimente produse in tari care sustin sanctiunile economice indreptate impotriva noastra.

In acest fel, producatorii din Europa nu vor mai putea folosi rutele ocolitoare prin care incalcau embargoul impus de noi", a explicat oficialul rus.

Pierderi de 9 miliarde de euro

La inceputul acestei saptamani, tarile membre ale Uniunii Europene au aprobat extinderea sanctiunilor economice impuse Rusiei cu inca sase luni.

Restrictia de colaborare vizeaza persoane si companii din sectoare economice diferite: industria Apararii, bancara si energetica.

Primele sanctiuni economice au fost initiate in iulie 2014, ca masura punitiva pentru amestecul Moscovei in criza din Ucraina.

In replica, puterea de la Moscova a initiat in august 2014 un embargou impus alimentelor provenite din UE.

Mai multe rapoarte au evidentiat faptul ca afaceristii rusi si europeni au reusit sa sparga barierele sanctiunilor si embargoului apeland la firme sau tari neutre pentru a-si distribui marfa.

Prelungirea termenului de sanctionare a Rusiei a atras imediat o reactie din partea oficialilor de la Moscova.

Natalya Timakova, purtatorul de cuvant al primului ministru, Dimitri Medvedev, a anuntat ca Executivul rus a initiat procedura de prelungire a embargoului pentru alimentele din Europa.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, a mentionat ca decizia in cauza va fi aprobata cu rapiditate pentru a intra in vigoare in cel mai scurt timp.

Inainte de august 2014, aproximativ 6000 de firme europene exportau marfuri alimentare pe piata ruseasca. Embargoul impus de Moscova a generat pagube de 9 miliarde de euro in economiile statelor membre UE.

Cu doar luna in urma, oficialii de la Moscova declarau ca guvernul rus analizeaza posibilitatea exceptarii de la interzicerea importurilor a alimentelor din trei tari europene: Ungaria, Cipru si Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#embargou alimente Rusia, #sanctiuni economice Rusia, #pierderi economie UE , #Rusia