Rusii trec la pregatiri militare masive: 2.000 de exercitii programate in vara acestui an

Joi, 02 Iunie 2016, ora 17:26
4462 citiri
Rusii trec la pregatiri militare masive: 2.000 de exercitii programate in vara acestui an
Foto: Wikimedia

Pe fondul tensiunilor intretinute intre Moscova si NATO, ministrul Apararii din Rusia le-a pregatit militarilor din subordine un program draconic pentru toata perioada de vara.

2.000 de exercitii militare vor fi organizate, anul acesta, in Rusia intre lunile iunie si octombrie, a anuntat ministrul Serghey Shoigu, informeaza IB Times.

Joc de intimidare

"Va fi o perioada de antrenament intens. 9 dintre aplicatiile militare se desfasoara in cadrul acordurilor de cooperare militara internationala, printre acestea fiind si cele din cadrul Misiunii de Pace anti-terorism, Fratia Nedizolvabila Rusia-Belarus si exercitiul ruso-mongol Selenga 2016", a explicat ministrul rus.

Cel mai important exercitiu militar programat pentru aceasta perioada se va desfasura in luna septembrie in zona de sud-vest a tarii si include si participarea trupelor din Belarus si Mongolia.

Moscova nu a anuntat inca numarul soldatilor mobilizati in exercitiul tripartit, dar este posibil ca acesta sa fie unul intimidant, in contextul in care va avea loc fix in perioada in care NATO intentioneaza sa distribuie 4 batalioane in tarile din regiunea Marii Baltice.

Siria, teren de antrenament

Flota Pacificului si-a inceput deja programul de pregatire avand peste 10 exercitii militare programate in perioada imediat urmatoare, dupa cum afirma capitanul Roman Martov din cadrul Districtului Militar de Est.

Ministrul Shoigu a anutat ca, in cadrul perioadei de antrenament, care va implica toate armele fortelor militare din Rusia, vor fi folositi si soldatii care au servit in cadul campaniei militare din Siria.

"Experienta dobandita de piloti in timpul operatiunilor din Siria, ca si cea a folosirii sistemelor anti-aeriene va fi folosita din plin in cadrul programului de pregatire", a precizat Serghei Shoigu.

Ministrul rus al Apararii a tinut sa mentioneze ca exercitiile militare programate pentru aceasta vara au rolul de a pregati armata Rusiei in cazul unei agresiuni externe.

Tensiunile dintre Moscova si cancelariile occidentale au debutat in urma cu doi ani, dupa anexarea peninsulei Crimeea si dec;lansarea crizei din Ucraina.

Mai multe tari vecine, membre ale Aliantei Nord-Atlantice, au manifestat teama fata de tendintele agresive ale Rusiei, NATO planificand o intarire a flancului estic.

Secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, sustine ca blocul militar euro-atlantic nu cauta inceperea unui nou conflict inghetat cu Rusia.

"Nu vrem un alt Razboi Rece. Scopul nostru este sa avem o relatie mai pozitiva si mai cooperanta cu Rusia.

Cel putin, putem lucra impreuna la o relatie in care reactiile celuilalt sa fie cat de cat predictibile", afirma Stoltenberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exercitii militare Rusia, #razboi rece, #securitate UE, #tensiuni Rusia NATO , #Rusia