Rusii repeta de zor procedurile in caz de atac nuclear si construiesc adaposturi anti-atomice

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 13:56
6309 citiri
Rusii repeta de zor procedurile in caz de atac nuclear si construiesc adaposturi anti-atomice
Foto: Wikimedia

Noi exercitii de aparare civila in caz de atac nuclear au fost organizate in Rusia, pentru a doua oara intr-o singura luna, in conditiile in care simulari de genul acesta si de amploare nationala au loc cel mult o data pe an, in conditii normale.

Mai mult, pe masura ce retorica anti-occidentala a Kremlinului prinde avant, autoritatile din Rusia au inceput sa reamenajeze si sa modernizeze adaposturile antiatomice din marile orase, informeaza IB Times.

Analistii sustin ca Moscova ori se pregateste de razboi, ori incearca sa distraga atentia populatiei de la dezastrul economic in care se afla tara. Ori ambele.

"Multa lume crede ca Al Treilea Razboi Mondial a si inceput, dar realitatea este ca ne aflam inca in faza rece a unui conflict, aceasta putand evolua sau nu intr-un razboi", explica Led Gudkov, seful centrului de sondare a opiniei publice ruse Levada.

Igor Zuyev, un constructor de adaposturi antiatomice din Rusia, spune ca afacerea sa merge ca pe roate in aceasta perioada, un adapost particular pentru o familie de 4 membri ajungand sa coste si 24.000 de dolari.

"Cand lucrurile au inceput sa se incinga, in special dupa anexarea Crimeii, lumea a luat-o razna, iar comenzile au venit pe banda rulanta. Cererea pentru adaposturi antiatomice este in crestere din acel moment", a explicat Zuyev, intr-un interviu acordat The Wall Street Journal.

Panica la Moscova

40 de milioane de rusi au fost implicati in exercitiile care au simulat un atac chimic sau atomic asupra marilor orase, cea mai importanta desfasurare de forte fiind sesizata in capitala Rusiei.

In total, apararea civila a folosit 200.000 de unitati de salvare si 50.000 de piese de echipament pentru a pune in scena exercitiul care a durat 4 zile.

Agentia rusa RIA Novosti a anuntat recent ca autoritatile din Moscova a facut un nou inventar al spatiilor care pot fi folosite ca adaposturi pentru civili in cazul unui atac chimic sau nuclear asupra capitalei.

"Pentru Rusia, esecul diplomatic survenit in chestiunea razboiului din Siria reprezinta o disfunctionalitate a ordinii globale instaurate de Statele Unite dupa Razboiul Rece.

Pentru americani este doar un semn ca rusii si-au luat nasul la purtare", comenteaza Fyodor Lukyanov, presedintele Prezidiului pentru Afaceri Externe si Aparare.

"Rusia este satula de minciunile arogante ale Americii", ataca si comentatorul rus Dmitry Kiselyov, in vreme ce, din SUA, activista pentru pace Cindy Sheehan, mama unui tanar soldat mort in Irak, avertizeaza asupa riscului unui razboi total cu Rusia, in cazul victoriei in alegeri a candidatului Partidului Democrat, Hillary Clinton.

Pentru moment, singura masura oficiala dispusa de presedintele rus Vladimir Putin a fost anularea acordului semnat in 2000 cu SUA pe tema eliminarii armelor nucleare cu plutoniu.

"Decizia luata de noi ar trebui sa fie un semnal pentru Washington", a comentat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

#al treilea razboi mondial, #razboi nuclear Rusia SUA, #exercitii aparare civila Rusia , #Rusia