Rusii pregatesc masa negocierilor pentru securitatea la Marea Baltica: 6 state invitate la discutii

Luni, 08 August 2016, ora 10:36
1957 citiri
Rusii pregatesc masa negocierilor pentru securitatea la Marea Baltica: 6 state invitate la discutii
Foto: Wikimedia

Tensiunile Rusia-NATO din regiunea Marii Baltice ar putea cunoaste o usoara ameliorare in urma propunerii facute de oficialii de la Moscova de a discuta mai multe masuri de crestere a nivelului de securitate in zona cu reprezentantii tarilor membre ale Aliantei si cele cu statut de partener.

Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Suedia si Finlanda au primit invitatia de a se aseza la masa discutiilor pentru a stabili modul in care avioanele militare NATO si rusesti ar trebui sa isi semnalizeze prezenta in spatiul aerian si strategia de interactiune dintre cele doua tabere, informeaza agentia TASS.

Problema semnalizarii prezentei avioanelor militare in spatiul aerian de deasupra Balticii a fost abordata in cadrul summitului NATO din 7-8 iulie de la Varsovia si ulterior a intrat in discutie si la sedinta Consiliului NATO-Rusia.

Linas Linkevicius, ministrul de Externe al Lituaniei, si-a exprimat indoiala ca pornirea sistemelor transponder de pe aeronave ar rezolva situatia complexa din regiunea marii Baltice, dar rusii insista ca discutiile propuse ar urma sa abordeze si alte teme menite sa spooreasca gradul de securitate dn regiune.

"Dincolo de problema transponderelor, Ministerul Apararii este pregatit sa discute si alte chestiuni, de la interactiunea cu NATO, pana la raspunsuri comune in fata unor amenintari in regiune", a explicat Serghei Koshelev, seful directiei de Cooperare Internationala din cadrul ministerului.

Rusii asteapta inca un raspuns oficial din partea ministrilor Apararii din cele 6 state din zona Balticii, considerand ca discutiile prin intermediul canalelor media nu fac decat sa mentina actuala stare de tensiune din estul continentului european.

In regiune, consolidarea militara a enclavei Kaliningrad a dat alarma in randul statelor membre NATO, iar prezenta unor nave militare ale Aliantei in zona a complicat si mai mult relatia dintre Moscova si blocul euro-atlantic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tensiuni Rusia NATO, #securitate Marea Baltica, #negocieri Moscova NATO, #militarizare regiune baltica , #Rusia