Rusii continua sa importe vin din R.Moldova

Vineri, 13 August 2010, ora 09:53
1425 citiri
Rusii continua sa importe vin din R.Moldova

Agentia rusa pentru comert si inspectii sanitare Rospotrebnazor nu a impus niciun fel de interdictii importurilor de vin din R. Moldova, iar aprovizionarea continua, a declarat joi seful serviciilor sanitare ruse, Ghennadi Oniscenko, remarcand insa lipsa eforturilor pentru imbunatatirea calitatii, informeaza NewsIn.

"Respingem lista cu masuri prezentata de partea moldoveana pentru un mai bun control si pentru cresterea calitatii vinurilor, considerand-o un raspuns lipsit de angajament, care nu reflecta adevarata situatie din principala ramura a economiei acestei tari", a declarat Oniscenko, citat de ITAR-TASS.

"In ultima saptamana importurile de vinuri moldovenesti in Rusia au continuat", a spus Oniscenko.

"Din pacate, ar trebui spus ca partea moldoveana nu ia practic nicio masura pentru normalizarea calitatii produselor", a adaugat seful Rospotrebnazor.

"Din 300.000 de litri furnizati intr-o perioada de sapte zile, un total de 140.000 de litri au fost refuzati, din cauza prezentei ftalatului de dibutil si a altor substante toxice", a spus oficialul rus.

Oficialii Rospotrebnadzor poarta discutii cu Moldova in legatura cu "importanta faptului de a asigura calitatea potrivita produselor vinicole", a precizat Oniscenko. Joi, la Moscova, au inceput consultari cu experti reprezentand mediul de afaceri moldovenesc din domeniul vinicol.

"Discutiile vor continua si maine (vineri - n.r.), obiectivul este de a armoniza abordarea celor doua tari in legatura cu siguranta si calitatea produselor", a informat seful serviciilor sanitare ruse. El a subliniat ca aceste consultari au drept scop "asigurarea unui acces stabil pentru vinurile moldovenesti de calitate la piata rusa".

Oficialul rus s-a aratat dispus sa accepte o scadere a importurilor de vinuri moldovenesti.

"Sa-i lasam sa furnizeze 250.000 de litri de vin pe saptamana in loc de cei 300.000 de litri din prezent, dar sa putem lasa intregul volum de importuri sa ajunga la consumatorii rusi", a spus Oniscenko.

Declaratiile sale intervin dupa ce in presa au aparut relatari ca Rospotrebnadzor a impus un embargo importurilor de vin si coniac din R. Moldova.

#vin, #importuri, #moldova, #rusia , #Rusia