Rusii ameninta NATO: Nu suntem intimidati de SUA. Vom reface echilibrul fortelor!

Joi, 04 Februarie 2016, ora 18:00
6345 citiri
Rusii ameninta NATO: Nu suntem intimidati de SUA. Vom reface echilibrul fortelor!
Foto: Kremlin

Rusia ameninta ca va lua masuri pentru a restabili echilibrul de forte in estul Europei, dupa ce Pentagonul a anuntat ca va trimite mai multi militari si mai mult armament in regiune, pentru a-si proteja aliatii din NATO.

Andrey Kelin, seful departamentului de Cooperare Europeana din Ministerul de Externe al Rusiei, a declarat ca, desi Moscova nu poate tine pasul cu finantarea anuntata de Washington, se vor gasi masuri de a reface echilibrul strategic in zona, anunta Russia Today.

"Masuri simetrice din partea noastra sunt improbabile, daca este sa tinem cont de suma pe care americanii o aloca in acest scop. Anul viitor vor investi de patru ori mai mult decat acum.

Vom lua masuri compensatorii pentru a mentine un echilibru normal din punct de vedere militar-strategic", a declarat Kelin pentru agentia RIA Novosti.

Comentariul diplomatului rus vine dupa anuntul facut de Departamentul de Aparare al SUA privind cresterea investitiilor in intarirea flancului estic al NATO.

Oficialii americani au dat asigurari ca suma alocata intaririi prezentei americane in regiune va urca de la 789 de milioane de dolari la 3,4 miliarde.

Secretarul American al Apararii, Ashton Carter, a subliniat ca banii sunt necesari pentru a contracara diverse riscuri de securitate in zona, in special cel al unei agresiuni rusesti in Europa.

SUA, inamicul public nr. 1

Tensiunile dintre cele doua mari puteri militare sunt in crestere, dupa ce Washingtonul a sanctionat anexarea Crimeii de catre Rusia si a invinuit Moscova de amestec direct in criza din estul Ucrainei.

Situatia tensionata dintre Rusia si Ucraina a fost reflecta si in recenta modificare adusa Strategiei de Securitate a Rusiei, unde presedintele Putin a mentionat pentru prima oara Statele Unite ca reprezentand o amenintare la adresa tarii sale.

In acelasi timp, Strategia Militara Nationala elaborata in SUA face referire la Rusia lui Putin ca la un stat predispus la folosirea fortei si care nu manifesta respect fata de interesele vecinilor sai.

In toamna anului trecut, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitry Peskov, specifica in fata presei ca scuzele folosite de NATO pentru a-si impinge infrastructura cat mai aproape de granitele Rusiei sunt doar un camuflaj.

"Bineinteles, orice plan care vizeaza aducerea infrastructurii militare a NATO in vecinatatea Federatiei Ruse va duce la efectuarea unor pasi similari, necesari pentru a reface egalitatea", amintea Peskov.

#echilibru forte Rusia SUA, #risc securitate Europa, #buget operatiuni SUA Europa , #Rusia