Rusia vrea sa renunte la dolari si ia masuri

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 17:15
2062 citiri
Rusia vrea sa renunte la dolari si ia masuri
Foto: CC0 Creative Commons

Guvernul de la Moscova are pe masa un plan pentru diminuarea dependentei economiei ruse de dolarul american, printr-o serie de masuri cum ar fi utilizarea mai restransa a dolarului american in tranzactiile Rusiei cu alte state, relateaza agentia Ria Novosti, citata joi de EFE.

Planul, menit sa protejeze Rusia in fata sanctiunilor internationale, mai ales in fata celor adoptate de SUA, "a fost trimis spre analiza guvernului", a precizat ministrul rus al finantelor, Anton Siluanov.

Consilierul Kremlinului pentru finante, Andrei Belusov, a declarat miercuri, in timpul Saptamanii Energetice a Rusiei, ca insusi presedintele Vladimir Putin le-a cerut ministrilor sa elaboreze un plan pentru diminuarea dependentei economiei ruse de dolarul american.

Dar Kremlinul a precizat apoi ca nu se are in vedere renuntarea totala la tranzactiile in dolari americani sau interzicerea acestora.

La randul sau, guvernul rus a mentionat ca este vorba doar despre "diminuarea dependentei economiei ruse fata de dolar", prin crearea, printre alte masuri, a unor "stimulente si mecanisme de schimb a monedelor nationale in tranzactiile de comert exterior".

Conform cotidianului Izvestia, ideea principala ar fi ca unele state, precum China sau tarile din zona euro, sa accepte crearea unor conturi in moneda lor.

Potrivit analistilor agentiei de rating Fitch, Banca Centrala a Rusiei are suficiente rezerve de dolari americani - circa 30 de miliarde - pentru a reactiona in fata unor eventuale restrictii privind tranzactiile in aceasta moneda.

Si bancile din Rusia ar avea la randul lor lichiditati cuprinse intre 13 si 14 miliarde de dolari americani, sume suficiente pentru acoperirea a circa jumatate din depozitele constituite de cetatenii rusi.

#dolari Rusia, #dedolarizare Rusia, #Rusia fara dolari , #Rusia