Rusia vrea sa profite de criza pentru cresterea economica

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 13:56
1191 citiri
Rusia vrea sa profite de criza pentru cresterea economica

Criza financiara globala a distrus modelul economic traditional, iar economiile dezvoltate nu mai garanteaza siguranta pentru investitori, asa ca Rusia trebuie sa profite de aceasta situatie pentru cresterea economica, a apreciat presedintele rus Dmitri Medvedev, precizeaza NewsIn.

"Ratingurile mari nu mai garanteaza securitatea investitiile. Putem spune cu voce tare, pentru prima data in ultimii ani, ca sunt necesare reforme structurale nu numai in economiile emergente, ci in primul rand in statele dezvoltate", a subliniat liderul de la Kremlin, la un forum economic desfasurat la Sankt Petersburg, relateaza RIA Novosti.

"In urma cu nu foarte mult timp nu ne puteam imagina ca economiile avansate se vor confrunta cu temeri privind deficitul bugetar", a spus presedintele rus. 

"Traim in vremuri unice. Si trebuie sa construim o Rusie moderna, prospera si puternica.

O Rusie care va deveni cofondator al noii ordini economice", a adaugat el, reiterand ca in urmatoarele decenii Moscova trebuie sa isi inlocuiasca economia dependenta de resurse cu o economie a carei crestere este asigurata de inovatii si noi tehnologii.

"Rusia trebuie sa devina o tara atractiva, unde oameni din intreaga lume sa se straduiasca sa ajunga pentru a-si indeplini visele... Acestea sunt scopurile modernizarii noastre", a afirmat el.

Presedintele rus a promis si o scutire la impozitul pe castigurile de capital pentru investitorii pe termen lung.

"Astazi (vineri - n.red.) sunt pregatit sa anunt ca, in 2011, impozitul pe castigurile de capital pentru investitiile directe pe termen lung va fi anulat in Rusia", a subliniat el.

Medvedev a cerut Guvernului rus sa depuna eforturi pentru a accelera cresterea economica in tara, in conditiile in care economia a crescut cu 4% in primele cinci luni ale anului 2010.

De asemenea, el a sugerat Guvernul sa infiinteze un fond comun privat si de stat pentru dezvoltarea proiectelor strategice.

O prioritate a autoritatilor ruse va fi controlarea inflatiei.

"Pentru noi, problema controlului inflatiei ramane importanta", a spus presedintele rus la forum.

Un alt subiect abordat de Medvedev a fost accesul la internet.

"Ne stabilim obiective destul de ambitioase pentru cresterea numarului de utilizatori de internet, poate la 90 din 100 de oameni", a spus el.

Liderul de la Kremlin nu a precizat cand vrea sa fie indeplinit acest obiectiv, dar a afirmat ca pana in 2015 60% dintre rusi ar trebui sa acces la internet.

In prezent, aceasta cifra este de circa 30%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economic, #medvedev, #model, #rusia , #Rusia